В социалната мрежа Tik Tok български потребител е публикувал ,

...
В социалната мрежа Tik Tok български потребител е публикувал ,
Коментари Харесай

Шефът на СЗО не казва, че бустерните дози убиват деца

В обществената мрежа Tik Tok български консуматор е разгласил, съгласно което ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус споделя, че бустерните дози на имунизациите против Covid-19 убиват деца.
Твърдение: Шефът на СЗО споделя, че бустерните дози убиват деца
Видеото е обществено и съгласно данните в приложението е гледано над 14 200 пъти. Видео с изказванието се популяризира и във Фейсбук ( и )

  

Екипът за инспекция на обстоятелствата на БНР откри, че фрагментът е от конференция на СЗО на 20.12.2021 година, когато Гебрейесус акцентира позицията на Организацията за неналичието на правдивост при разпределението на имунизациите по света.

Изявлението му може да бъде забелязано, а цитирания фрагмент със противоречивото изказване - (започва на 2:34 мин. от началото на записа).

Транскрибиране на видеопресконференцията е налично на уеб страницата на СЗО.



В публикувания фрагмент в действителност Гейбрейесус е споделил следното:

"...ако ще се употребява (бустерна доза ваксина против Covid-19), е по-добре да се съсредоточим върху тези групи хора, които са в риск от тежко заболяване и гибел, вместо, както виждаме, някои страни да слагат бустерни дози на деца, което не е вярно. "
Пред представител на СЗО прецизира, че Тедрос Гейбрейесус е заекнал при изговарянето на първата сричка от думата " childen " (деца) - " chil ", което е прозвучало като " cil/kil " (kill на британски език значи убивам). Веднага по-късно той произнася вярно думата, като съчетанието на сричката и думата се чува като " cil-children ". От СЗО акцентират, че „ всяко друго пояснение на това е 100% неверно “, освен посоченото в транскрибирания текст.

" Вместо да поставяте бустер на деца в страни с високи приходи, е по-добре да ваксинирате възрастните хора в страни, където има даже такива, които нямат никакви сложени дози ", споделя незабавно по-късно Гейбрейесус, което дава повече подтекст на публикувания фрагмент.

Подобна позиция на ръководителя на СЗО е имало и в предходни негови изказвания ( и ).
Заключение
Изнесените нагоре обстоятелства демонстрират, че изказванието, че шефът на СЗО е споделил, че бустерните дози убиват деца е НЕВЯРНО . Тедрос Гебрейесус просто позволява говорна неточност, която волно или несъзнателно се популяризира като погрешно изказване.

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР