В социалната мрежа Facebook беше споделен видеоклип, на който може

...
В социалната мрежа Facebook беше споделен видеоклип, на който може
Коментари Харесай

"Gypsy lives matters": Полицаи бият цигани в Северна Македония ВИДЕО 18+

В обществената мрежа Фейсбук беше споделен видеоклип, на който може да се види по какъв начин македонските служители на реда грубо бият мъж посред улицата.


В описанието на видеото се показва, че битият е член на ромската етническа общественост.

Гражданите неотложно в обществените мрежи желаеха от Министерство на вътрешните работи да проверява случая и да глоби причинителите, написа tocka.com.mk.
След вирусното разпространяване на видеото в обществените мрежи, Хелзинкският комитет за правата на индивида също реагира:

„ Хелзинкският комитет за правата на индивида изрично осъжда това държание на полицейските чиновници и ще подаде тъжба до профилирания отдел за гонене на закононарушения, осъществени от лица с полицейски пълномощия към Основната прокуратура за гонене на проведената престъпност и корупцията.



С жалбата ще желаяме да се проверяват всички условия, да се получат доказателства и да се стартира правосъдна процедура за определяне на наказателна отговорност. Освен това от отдел „ Вътрешен надзор “ в Министерство на вътрешните работи ще желаяме най-строгата дисциплинарна отговорност за участващите служители на реда и започване на наказателно произвеждане.

По този мотив показваме огромна угриженост по отношение на честотата на полицейска свирепост против ромската общественост. Инцидентът в Битоля се случва единствено три месеца след полицейската свирепост против бездомни роми, живеещи под железопътната гара в Скопие. Всеки ден ромите в страната се сблъскват със систематична дискриминация в съвсем всички обществени сфери, с непрекъснати усложнения при упражняването на правата си във всички области и всичко това се отразява в отношението на полицията към тези хора.

Полицията би трябвало да глоби брутални членове на техните редици и да подсигурява, че жителите се усещат предпазени от полицейски чиновници. Такова отношение към уязвими групи жители, които в продължение на доста години в предишното са били жертви на полицейско принуждение, изтезания и унизително отношение, няма да възвърне доверието в полицията. „ Напротив, това държание в допълнение способства за това жителите да се усещат застрашени и сплашени “, сподели Хелзинкският комитет за правата на индивида.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР