В Софийски градски съд днес (9 май) ще продължи делото

...
В Софийски градски съд днес (9 май) ще продължи делото
Коментари Харесай

Ново заседание по делото срещу Ненчев за МиГ-овете

В Софийски градски съд през днешния ден (9 май) ще продължи делото против някогашния министър на защитата Николай Ненчев.
Градският съд ще организира следващото съвещание по делото за осъществен ремонт на моторите на самолетите МиГ -29 в Полша. Като очевидци по делото към този момент бяха изслушани президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) и настоящият президент Румен Радев.
На идното съвещание в Софийски градски съд ще се явят юристите на Ненчев по делото Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков. Съдът евентуално ще изслуша, назначената експертиза, заключителните пледоарии на прокуратурата и отбраната, оповестяват от Български земеделски народен съюз. Ненчев и неговата отбрана към този момент изложиха своите причини в поддръжка отбрана на позицията за реализирана по-добра цена, по-кратки периоди и по-добри гаранции и осъществяване на политическо решение.
Обвинението
Според прокуратурата като министър на защитата Николай Ненчев не е извършил служебните си отговорности и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолети от изтребителната авиация на Военновъздушни сили на страната ни. Разследването е открило, че на 26 април 2015 година сред Министерство на защитата и АО " РСК МИГ " са били подписани два контракта за удължение на ресурса на 2 мотора РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен елемент - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лева./. Вместо тези контракти да бъдат изпълнени, Ненчев е споделил на своя заместител – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им. Същите инструкции той траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството.
Освен това, съгласно прокуратурата Ненчев, в нарушаване на военния закон, не е утвърдил план за капиталов разход за ремонт на елементи и доставка на аварийни елементи за самолети МиГ-29 и не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолетите от изтребителната авиация на Военновъздушни сили. От закононарушението, съгласно прокуратурата, са настъпили обилни нездравословни последствия за Българската войска - понижен е нальотът на водачите на 33 часа за една година, при открит в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или най-малко най-малко 80 летателни часа за година. Това е довело до заплаха от допускане на тежки летателни произшествия, заради липса на тренировки. Действията на Ненчев са довели до понижаване на броя на квалифицирания летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и неспособност за обезпечаване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невероятно да се поддържа нужният брой готови летци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР