В София за втори пореден месец младежи протестират с искания

...
В София за втори пореден месец младежи протестират с искания
Коментари Харесай

Нов ученически протест срещу промените на климата ще има в София

В София за втори следващ месец младежи стачкуват с претенции за съществени дейности против измененията в климата. Днес от 13 ч. митингът ще бъде пред паметника на Алеко Константинов при започване на пешеходната част на бул. " Витоша " и още веднъж е проведен от българската част на световната младежка начинания " Петъци за бъдеще " (Fridays for Future Bulgaria).

" Ще продължим да излизаме на улиците и идващия петък с апел " Да спасим нашето бъдеще "! ", декларират уредниците на събитието във " Facebook ". Те напомнят, че началото на световната ученическа и студентска самодейност " Петъци за бъдеще " стартира от персоналния митинг на Грета Тунберг в Швеция предишното лято. В климатичните митинги през днешния ден ежеседмично се включват хиляди души допълнително от 1600 града в над 100 страни.

Досега в София младежите стачкуваха пред постройката на Столичната община, като към малцината ентусиасти-организатори от началото (виж тук) последователно се събират повече младежи и възпитаници (повече тук). #Петъци за световно бъдеще Младежкото придвижване " Петъци за бъдеще " (списък с всички участници можете да видите на FridaysForFuture.org) стартира през август 2018 година, когато 15-годишната Грета Тунберг направи седящ митинг пред шведския парламент в продължение на 3 седмици. Вместо да върви на учебно заведение, тя застана пред Народното събрание в Стокхолм, с цел да изиска от депутатите да създадат повече против климатичните промени. Публикациите ѝ в обществените мрежи бързо станаха известни. От 8 септември насам Грета стачкува всеки петък, като взема решение да продължи, до момента в който шведските политици не покажат способ, с който да лимитират нарастването на световната температура до 2 градуса по Целзий, както е вписано и в Парижкото съглашение.

Няколко месеца по-късно от Сидни до Брюксел и от Берлин до Хага и Лондон хиляди възпитаници и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен апел за стачка в отбрана на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи " да спасим нашето бъдеще ".

 Нов училищен митинг против измененията на климата ще има в София
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР