В София вчера за 117-та вечер протестиращи срещу правителството и

...
В София вчера за 117-та вечер протестиращи срещу правителството и
Коментари Харесай

Вера Иванова: Спонтанността на протеста се завърна, Отровното трио са политически обвързани

В София през вчерашния ден за 117-та вечер протестиращи против държавното управление и основния прокурор се събраха на жълтите павета. Те поддържаха продължаващите протестни дейности на майките на деца с увреждания от ”Системата ни убива ”.

Сборният им пункт бе пред постройката на Министерски съвет в триъгълника на властта. Движението по бул. " Ал. Дондуков " бе блокирано. Исканията им остават същите - оставка на кабинета на Бойко Борисов и на основния прокурор Иван Гешев.

В медиите обаче стартира да се тиражира информация, че поради отхвърли от присъединяване на уредниците от " Отровното трио ". По този и други значими публични въпроси кореспондент на се свърза с представителката на протестиращите майки от " Системата ни убива " Вера Иванова, която ни увери, че митингът не е разграничен и даже силата му се е завърнала.
Г-жо Иванова, разцепи ли се митингът, откакто от " Отровното трио " оповестиха, че стопират с всекидневните събирания поради обстановката с коронавирусната пандемия?
Не, митингът е по-единен от всеки път. Снощи силата на митинга се завърна. Върнаха се огромна част от младежите и се завърна чувството за спонтанност от началото на демонстрациите. Ние бяхме пред нашия палатков лагер, имаше хора и на фонтана пред Президентството.
Оттук нататък ще си взаимодействате ли по някакъв метод с " Отровното трио "?
Не. Протестите започнаха без " Oтровното трио " и ще продължат и без тях. Те се появиха едвам на 3-4 ден с едни мощни колони, заглушиха всичко и започнаха да водят митингите. Само че хората, които не са с политически упоритости и са на митинга за една по-добра страна, са си там и силата на митинга даже се завърна. Снощи беше доста прочувствен и импровизиран митинг. Без никакви предварителни проекти и речи. Такъв би трябвало да бъде един същински цивилен митинг.
Вярват ли в претекста им, че стопират с всекидневните митинги поради заплахата от COVID-19 в страната?
Не, не. Доскоро те обясняваха по какъв начин на площада няма нито един човек с COVID-19 и това е небивалица. Причините са други.
Какви са те?

Предполагам, че са чисто политически. Някои от тях са свързани и с партия и това изяснява нещата. (бел. ред. - за " Системата ни убива " има същите изказвания, детайлности )
 Системата ни убива: Разходките завършиха. Време е за дейности! " Системата ни убива ": Разходките завършиха. Време е за дейности!
Националната гражданска самодейност " Системата ни убива " ще продължи да желае оставката на кабинета " Борисов 3 ", до момента в който тя не стане факт....
Според вас митингите оказват ли отрицателно въздействие върху епидемиологичната обстановка?
Ами не, тъй като митингите са навън и не престават много дълго време. Ние сме на площада от 1 март и в случай че имаше съществено въздействие, към този момент щеше да е станало ясно. Не считам, че основават повече риск от останалите действия в страната.
Искате ли да отправите някакъв апел към младежите, които ви поддържат?
Те са нашата вяра и ни държат, тъй като те останаха, когато полицията окупира буса ни при Софийския университет и до ден сегашен са с нас. Ние публично подкрепихме и протестиращите студенти и сме дружно с тях всеки четвъртък. Това е бъдещето и това е методът. Само те могат да поведат митинга и да продължат до смяната.
Интервю на Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР