В София таксиметрови шофьори излязоха на протест пред Столичната община.

...
В София таксиметрови шофьори излязоха на протест пред Столичната община.
Коментари Харесай

Криза с такситата в София, шофьорите настояват за по-висока минималната тарифа

В София таксиметрови водачи излязоха на митинг пред Столичната община. Те упорстват минималната дневна цена за километър пробег да бъде закрепена на 1 лева Това е нарастване с към 25 %. В същото време през последните седмици има рецесия с такситата в града. Хората се оплакват, че изчакването им може да доближи часове. Защо намирането на такси се е трансформирало в предизвикателство, ревизира Карина Караньотова.

София

Жителите на София всеобщо се оплакват, че в последно време имат проблем да заловен такси.
- Вече два или три пъти няма коли, по празници в час, който е по-натоварен очевидно, няма таксита. - По телефона или ми отхвърлят незабавно или ми споделят да изчакам 15 минути и по-късно отново няма такси, не ми изпращат кола.
Пробваме да поръчаме такси и звъним на най-големите компании, само че и през днешния ден свързването е невероятно, телефоните дават настойчиво заето.

Причината обаче не е в неналичието на таксиметрови коли. В момента в София има към 6000 таксита, което е с 400 повече от 2016 година Проблемът е в големия брой поръчки, изясняват от таксиметровите компании, тъй като декември е обичайният месец на фирмените банкети. Като различен фактор акцентират цените на такситата, които били ниски, изключително на фона на скъпия билет за градски превоз. Затова и тази заран водачите излязоха на митинг пред постройката на общината. Те упорстват минималната цена да се фиксира на един лев, а нощната- на 1,14.

- Ние не сме превоз, който би трябвало да подсигурява обществен транспорт. Oбърнете се към Европа и вижте естествените цени.
Председателят на транспортната комисия към Столичната общината счита, че настояването за по-високи цени не е аргументирано, само че въпреки всичко е потърсено и без значение мнение.

- Ние успяхме и възложихме подобен разбор, който чакаме до края на януари да бъде подготвен и на база на този разбор да вземем решение за минимална цена за да осъществим закона.
Според общинския консултант инж. Симеон Славчев таксиметровите водачи девет години не са плащали налог.

Шофьорите към този момент няма по какъв начин да заобиколят заплащането на налог, тъй като разрешителните от Общината за идната година се издават единствено след заплатен патентен налог от 850 лева Това също може да е причина за неналичието на коли. Шофьорите упорстват и за повече стоянки, тъй като поради новите велоалеи са ги премахнали.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР