В София поклонението пред началника на отбраната бе някак си

...
В София поклонението пред началника на отбраната бе някак си
Коментари Харесай

Истинското поклонение на ген. Андрей Боцев - в Гоце Делчев

В София поклонението пред началника на защитата бе някак си парадно. Видях хиляди лица, които въпреки и скръбни, бяха пристигнали по обвързване. Видях и лицемери, политици и генерали, които в минали години говореха нелепости за генерала от Гоце Делчев. Затова не отидох на поклонението в София.
С Андрей Боцев бяхме другари, въпреки че в годината се виждахме по един-два пъти. Той знаеше, че може да разчита на мен. Като по огромен с две години и като неврокопчанин, си позволявах да му давам и препоръки. Като капитан в Гоце Делчев му споделях: " Учи британски, ще ти би трябвало! " Вече като полковник, той призна това, а аз му споделих още: " Не приемай всичко за чиста монета от началниците, само че бъди прецизен и мъжага! ". Такъв беше... И най-после - към този момент като военачалник от пехотата и като шеф на защитата бях безапелационен: " Застани зад Румен Радев. Не го предавай! ". Мисля си, че го знаеше по-добре от мен... Ами това е - както са споделили римляните, за умрелите - или нищо, или истината....

На поклонението в църквата " Св. Кирил и Методий " в центъра на Гоце Делчев пристигнаха стотици неврокопчани. Да се поклонят, да кажат " Сбогом " на Андрей. Сред тях имаше бойци, сержанти и офицери. Бяха съучениците му от гимназията, приятелите от махалата и града. Плачеха. Това бе същинският реверанс за генерала, който няма да бъде пропуснат от ТЕЗИ хора.

Гробът на военачалник Андрей Боцев ще е в неврокопското гробище - под бившето танково стрелбище. Редом са гробовете на някогашни командири и воини на именития 28 Солунски пехотен полк, на немски офицери и бойци.

Поклон, Андрей!!!

Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР