В София да бъде издигнат паметник на юристите - спасители

...
В София да бъде издигнат паметник на юристите - спасители
Коментари Харесай

Издигат паметник на юристите-спасители на българските евреи в София

В София да бъде повдигнат монумент на юристите - спасители на българските евреи. Това ще разиска Столичният общински съвет (СОС) на идното си съвещание в четвъртък, написа " Актуално ".

 

Идеята е монументът да бъде подложен в регион " Възраждане ", а мотивът - 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста.

Инициативата е на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите. Скулптор на творбата е Красимир Ангелов, а архитектурната част е направена от арх. Станислав Константинов.

 

Вносители са част от юристите в локалния парламент – ръководителят Георги Георгиев и съветниците Ботьо Ботев, Диана Тонова, Михаил Петров, Карлос Контрера и Методи Лалов.

 

„ Значителна част от българското общество, застава в отбрана на своите сънародници евреи - Българска православна черква, професионални гилдии, обособени лица, в името на всемирен правила. Особена роля в това заемат българските адвокати. Много съдии, прокурори и други магистрати в свое персонално и професионално качество, постоянно рискувайки позициите, които заемат, застават в отбрана на еврейското население, като се афишират срещу антиеврейското законодателство и подготвяната депортация ", пишат вносителите.

 

СОС ще прегледа и предлагането за слагане на паметна плоча в чест на 130-годишнината от основаването на Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на фасадата на постройката на ул. „ Будапеща " №1.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР