В случай, че украинците в трудостпособна възраст, които влязат в

...
В случай, че украинците в трудостпособна възраст, които влязат в
Коментари Харесай

КНСБ: Пазарът на труда няма да може да поеме повече от 100 хил. украинци


В случай, че украинците в трудостпособна възраст, които влязат в страната в идната седмица, надвишават 100 000 души това би затруднило пазара на труда, защото в наличните свободни работни места са по-малко. Това съобщи основният специалист “Пазар на труда миграция и подвижност “ в КНСБ Атанаска Тодорова.

Тя сподели още, че икономическата обстановката, несигурността в страната и в света като цяло не подготвя към вложения и разширение на бизнеси. Напротив, очевидци сме на затваряне на микро и дребни бизнеси, даже и поради цените на силата и горивата.

В края на февруари, или единствено няколко дни след началото на войната в Украйна ръководителят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев, съобщи, че бизнесът у нас може да одобри най-малко 200 хиляди служащи идващи от Украйна.

„ Ако 43 000 влезнали украинци в страната, след началото на военния спор всички или най-малко половината стартират работа, това по-скоро би благоприятствало българската стопанска система и работодателите, които изпитват дефицит на работна мощ “, разясниха от КНСБ

„ Основна спънка пред украинските бежанци за намиране на работа у нас ще бъде разминаването сред мечтаната и вероятната претовареност, тъй като предлаганите работни места не са в огромните градове, където бежанците си показват да живеят, а са в по-малките “, споделя още Тодорова.

Като различен главен фактор, който ще затрудни позиционирането им на пазара на труда, ще бъде неналичието на свободни места в детските заведения и учебните заведения, които би трябвало да поемат децата им, допълват специалистите.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР