В Словакия, Гърция, Чехия и Италия средната сметка за енергия

...
В Словакия, Гърция, Чехия и Италия средната сметка за енергия
Коментари Харесай

Годишната сметка за ток надвишава месечната заплата в редица страни от ЕС

В Словакия, Гърция, Чехия и Италия междинната сметка за сила към този момент е по-голяма от месечната заплата на служащ, получаващ междинна работна заплата, оповестява БГНЕС, базирайки се на изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

ЕКП показва, че междинната сметка за електрическа енергия (за поддържане на топлината в домовете им и на осветлението) към този момент е по-висока от месечната заплата на нископлатените служащи в множеството страни членки на Европейски Съюз. Пояснява се, че тези данни се отнасят за цената на силата през юли 2022 година, без обаче да се показва съответната ѝ стойност.

В 16 страни от Европейски Съюз служащите, получаващи минимална работна заплата, би трябвало да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, с цел да могат да поддържат осветлението и отоплението вкъщи. За съпоставяне, през 2021 година това е важало за 8 страни членки.

Според данните на ЕКП България е измежду 16-те стани в Европейския съюз, в които годишната сметка за електрическа енергия надвишава месечната минимална заплата . Според изследването у нас разноските за сила за юли у нас възлизат приблизително на 836 лв. при минимална работна заплата 710 лева

Конфедерацията пресмята, че лице, получаващо минимална работна заплата в България, би трябвало да работи 36 дни, с цел да може да заплати сметката си за ток . Съгласно изчисленията годишната междинна заплата в страната е 14 854 лева

Около 9,5 млн. работещи хора са имали усложнения с заплащането на сметките си за ток още преди началото на рецесията с разноските за живот. До юли тази година цената на газа и електрическата енергия се е повишила с 38% в цяла Европа по отношение на предходната година, като разноските не престават да се усилват.

Броят на дните, през които лице, получаващо минимална работна заплата, би трябвало да работи, с цел да заплати сметката си за сила, се е нараснал фрапантно в някои страни: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16).

Кризата, пред която са изправени служащите, се утежнява от ден на ден и се задълбочава заради продължаващото нарастване на цените на силата, а оттова и на други съществени неща, като храната.

Резултатите от разбора на Европейския институт на синдикатите - самостоятелния проучвателен център на ЕКП, идват преди изключителното съвещание на Съвета по енергетика на Европейски Съюз в петък.

В проект от шест точки ЕКП приканва водачите да подхващат решителни дейности за преустановяване на неустойчивото повишение на цените на силата в Европа. Той е изпратен до Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел и други европейски водачи и включва претенции за: увеличение на заплатите, тъй че да дават отговор на нарастването на разноските за живот, което значи поддръжка за груповото договаряне; увеличение на минималните заплати, с цел да се подсигурява тяхната адекватност, и целеви незабавни заплащания за нископлатените хора, които се борят да заплащат сметките си за сила, както и възбрана за спиране на електрозахранването; таван на разноските за сила за хората и налог върху свръхпечалбите на енергийните компании; национални и европейски ограничения за антикризисна поддръжка за отбрана на приходите и работните места в индустрията, услугите и обществения бранш, в това число ограничения от вида SURE за отбрана на работните места, приходите и за финансиране на обществени ограничения за справяне с рецесията и процесите на обективен преход.

" Милиони работещи хора се бореха да заплащат сметките си още преди рецесията, а в този момент от тях се желае да заплащат растящите разноски за сила с намаляващи заплати. Когато сметката ви коства повече от една месечна заплата, няма остроумен трик за икономисване на пари, който да промени обстановката. Тези цени към този момент са просто недостъпни за милиони хора ", акцентира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Тя уточни, че в същото време изпълнителните шефове и акционерите на енергийните компании се радват на рекордни облаги. Според нея това е аморално и политиците би трябвало да се оправят с тази рецесия, преди тя да е лишила човешки животи през идната зима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР