В следващия парламент ще има ново правителство - или око

...
В следващия парламент ще има ново правителство - или око
Коментари Харесай

Третият вот и шансовете на старата власт: реваншът дебне отвсякъде

В идващия парламент ще има ново държавно управление - или око ГЕРБ-ДПС, или към "Продължаваме смяната " и Демократична България. След двата провалени вота съотношението в силите на остарелия и новия ред не стана по-ясно. Турнето на Делян Пеевски из страната е строяване на редиците за отбрана на статуквото.
" Ако те завоюват идващите избори, ще се почувстват още по-безнаказани и още по-решителни - всеки злобен сюжет ще бъде вероятен. " Това сподели в изявление за европейския Politico преди няколко дни Доналд Туск за ръководещите в Полша. След като изтече мандатът му, някогашният ръководител на Европейския съвет и някогашен министър председател се завърна в родината си с упоритостта да съживи възможностите на опозицията за победа на изборите през 2023 година Подкрепата за учредената от него през 2001 година " Гражданска платформа " за малко време скочи до 25%. И макар че рейтингът на дясно-консервативната " Право и правдивост " е с 14 пункта от горната страна, Туск е уверен, че успеха е допустима, в случай че разцепената съпротива проработи дружно.

Звучи познато и в българския подтекст, само че не е същото. Режимите и в Полша, и в Унгария, където обединената към този момент за изборите следващата година лява и дясна съпротива на държавното управление на Виктор Орбан " диша във врата му " в социологическите изследвания, се снабдиха и с по-голяма опасност - европейските фондове да бъдат обвързани с независимостта на правосъдната система, действителен камшик за политическата корупция. Това е и рамо за опозицията в двете страни, в това число за заканите й да изправи пред съда висши фигури от сегашната власт.

На техния декор това, което забравената от боговете на Европейски Съюз България съумя да реализира сама с митингите от предходната година против модела на ГЕРБ-ДПС и двата парламентарни вота през тази, граничи съвсем с подвиг. Въпросът е дали страната ще продължи скъсването с ръководството, което обрича страната на беднотия и назадничавост, или ще свърне към следващия злобен сюжет. А той е директно обвързван с различен въпрос - кой в идващия парламент и до каква степен може да се брои в тима за действителна смяна.

Изборната борба на 14 ноември ще е решителната при всеобщото разбиране, че след нея към този момент ще има постоянно държавно управление. Но след двата провалени вота съотношението в силите на остарелия и новия ред не стана по-ясно. За Движение за права и свободи и ГЕРБ, които са най-силно застрашени от курса, който служебните държавни управления на президента Румен Радев поеха, идните избори могат да се окажат " пердах финален ". И по всичко проличава, че са подготвени да хвърлят в него забележителна част от ресурса, насъбран с дългогодишната безнаказана корист с лостовете на властта. Макар и леко бледен в последните месеци, този запас си е към момента на мястото - и като финансово измерение, и като надзорен дял от позициите в централната, локалната, правосъдната власт и медиите. Както споделя Андрей Райчев пред Deutsche Welle: " Не знам за какво някой си прави заблуда, че ГЕРБ е умряло куче ".

Ако съдим не по думите, а по делата, наподобява, че и токсичността, която сложи ГЕРБ и Движение за права и свободи в политическа изолираност през тази година, към този момент няма същата възпираща роля във връзка с взаимоотношението с тях, както в акциите за предходните избори. Решения на ЦИК от последните седмици обрисуваха една неофициална, само че ефикасна коалиция зад техните ползи, която може да бъде възпроизведена и в Народното събрание.
Капитал - брой 44
Предизвикателната тактика на Делян Пеевски от своя страна разкрива играта ва банк на Движение за права и свободи да резервира достъпа си до ресурсите, които обезпечава властта - макар общественото осветление на огромните корупционните схеми и невижданите за страна от Европейски Съюз наказания на Съединени американски щати по закона " Магнитски ". След тактическото му отдръпване от изборите през април и през юли, което не донесе стремежи нов облик на придвижването, посланието от настоящия избирателен тур на Пеевски по кабинетите на кметове от ГЕРБ и на други, подкрепени от разнообразни политически сили, е, че той продължава да е мощният човек освен в тази партия, само че и в страната (още ).
Коалиционна матрица в ЦИК
Социологическите изследвания към този момент сочат към вероятни две противостоящи си болшинства в идващия парламент: едното към връщащата се като победител ГЕРБ плюс Движение за права и свободи, другото - към посочения за допустима втора мощ на изборите план " Продължаваме промяната " на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и естествения му съдружник в лицето на " Демократична България ". Данните демонстрират и изравнена тежест на двете ядра, по тази причина всеки стадий до конфигурирането на властта ще е с огромно значение - и гласуването, и броенето на гласовете, и най-много накъде ще се ориентират след изборите Българска социалистическа партия и " ИТН ", очертаващи се като " балансьори " за сформиране на държавното управление.

Ориентир за това какво може да се чака са свадите, които изборната администрация създаде в последните две седмици. В серията, почнала с отхвърли на старозагорската РИК да записва листата на " Демократична България ", траяла с потвърждаването му от ЦИК и приключила към този момент с решението за включване на ръчното преброяване на хартиените бележки от машините в формалните резултати от изборите, пролича една съвсем монолитна коалиция от партии, които обществено играят функции на непримирими съперници.

Против нелепото решение за листата на " Демократична България " в Стара Загора (отменено след това от съда) с изключение на представителя на Демократична България е дал своя вот единствено още един член на РИК - от Българска социалистическа партия. Останалите - от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Изправи се, БГ! Ние идваме ", са го подкрепили. В самата ЦИК същото решение беше доказано с впечатляващо болшинство - от представителите на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и ИБГНИ.

Още по-показателно е решението, с което ЦИК на процедура дописа Изборния кодекс, въвеждайки спомагателен протокол от ръчното преброяване на контролните хартиени разписки от машинното гласоподаване, и което незабавно беше атакувано във Върховен административен съд от групировката на Мая Манолова, " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Освен че обезсмисля машинния избор, нарушава изборния закон и основава риск от операции, висшият съд един път към този момент отхвърли през юли настояването на някогашните ръководещи за включването на ръчното преброяване в формалните резултати. И това доста добре са го знаели в приелото решението болшинството в ЦИК - още веднъж от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ". Пита се за какво въпреки всичко са го дали своят вот.

Пред " Капитал " докладчикът по тази точка на съвещанието Емил Войнов от квотата на Българска социалистическа партия изясни, че предлагането е пристигнало от представител на ГЕРБ в комисията и концепцията била да няма разминаване сред данните от машинното гласоподаване и контролните разписки. Но за страна с изборни обичаи като тези в България ръчното преброяване таман е причина и за манипулативно основаване на такова разминаване. И не е мъчно да се планува, че измежду последствията, които могат да произтекат от решението на ЦИК, е провокиране на безпорядък с оборване на данните от машините, а оттова и на резултата от изборите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Коронавирус 1 Политика 2 Коронавирус 3 Свят 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Коронавирус
Ако въпросът с листата на " Демократична България " може да мине като политически нарцисизъм и избирателен канибализъм, решението за хартиените разписки наподобява като друга игра. И като услуга към Борисов и ГЕРБ , които упорито желаят връщането на ръчното преброяване на гласовете в резултата от изборите.

Няма по какъв начин да не направи усещане твърдото присъединяване на представителите на Българска социалистическа партия и партията на Слави Трифонов в противоречивите решения. И доколкото никоя от обединенията не се разграничи от тях, остава усещането за партийна политика. Но даже и да са независима игра на хората им в изборния орган, и двата случая водят към въпроса по какъв начин биха се държали представителите на двете партии и в Народното събрание, откакто са наясно, че от тях ще зависи сформирането на болшинство.
Сметките на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ
От Българска социалистическа партия настояват, че няма смяна в позицията на партията за формата на ръководството. " Няма представител на Българска социалистическа партия, който да е декларирал, че ще водим диалози с ГЕРБ или с Движение за права и свободи ", сподели пред " Капитал " и близкият до управлението Георги Свиленски, който е и лидер на листа в София. В същото време в обществените си изяви Корнелия Нинова трансферира акцента върху диалогичността и " държавническото държание ", което изисква работещо държавно управление. " Ще подадем ръка на всеки, който е подготвен да приказваме за демографска злополука, за обучение, което дава качество, за стопанска система, която работи и обезпечава почтени приходи на българите ", съобщи преди дни Нинова, представена от организация " Фокус ". Тъй като в изискването не участват категорично битката с корупцията и измененията за правосъдната власт, които са алената линия за така наречен партии на смяната, поканата за подобен диалог допуска консенсус, който да включи всички парламентарни играчи.
И Българска социалистическа партия, и " ИТН " ще се опитат да извлекат оптималната изгода като балансьори Фотограф: Георги Кожухаров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР