В сладкарството се използват естествени и изкуствени аромати. Естествените аромати, които

...
В сладкарството се използват естествени и изкуствени аромати.
Естествените аромати, които
Коментари Харесай

Сладкишите ви искат да ухаят точно така

В сладкарството се употребяват естествени и изкуствени аромати.

Естествените аромати, които са изключително известни, са ванилия, канела, корички от разнообразни цитрусови плодове (портокали, лимони), индийско орехче, ким, карамфил, индрише, кардамон и други. Много значимо изискване за качеството на сладкарските произведения е умеенето да се съчетават вярно естествените аромати с останалите съставки.

Най-широко публикувана е ванилията, която се употребява при изработката на кремове, сиропи, сладолед, тестени десерти. Тя се открива както на шушулки, по този начин и във формата на прахуляк и кристали. Важно е да знаем, че ваниловият мирис бързо изветрява, по тази причина би трябвало да я съхраняваме добре.

Канелата се употребява най-вече при ароматизирането на плънки за щрудели и саралии, конфитюри и сладка, както и сладки напитки. Тя носи мирис на Коледа, тъй като стои в изработката на типични за този сезон десерти.

 Канела

Индийското орехче има блудкав мирис. То би трябвало да се прибавя едвам откакто десертът е изстинал, тъй като при топлинно стопляне губи аромата си. Участва при изработката основно на кремове.

Карамфилът има необятно приложение в кухнята. Неговият мирис е сладостен и в същото време стипчив. Използва се най-вече в сладкарството. С него се овкусяват тиква, круши, меденки и на най-различни дребни сладки.

 Карамфил

Индришето се употребява при изработката на сладка, мармалади, има много мощен мирис и се употребява в по-малки дози.

Корите от цитрусови плодове всички знаем по какъв начин да си набавим. Просто купуваме хубави, узрели и ароматни плодове и леко настъргваме кората им благодарение на ситно ренде. Те имат извънредно пресен мирис, който идеално приляга както на кремове, по този начин и на печени сладкиши като кексовете.

Кардамонът е екзотична фалшификация с лют усет и мощен мирис. Тя намира приложение както в сладкарството, по този начин и отвън него. Заради мощния мирис е целесъобразно да не се прекалява с нея.

 карадмон

Изкуствени аромати можем да кажем, че са всички типове есенции. Изкуствените аромати се извличат по химичен път от техните естествени еквиваленти. Най-употребяваните измежду тях са: ванилия, лимон, портокал, шоколад, ром и други.

Някои спиртни питиета също придават прелестен мирис на десертите, такива са ромът и конякът.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР