В системата за сигурно електронно връчване на МВР хората могат

...
В системата за сигурно електронно връчване на МВР хората могат
Коментари Харесай

Валентин Мундров: От момента на връчване на електронния фиш текат сроковете за обжалване

В системата за несъмнено електронно връчване на Министерство на вътрешните работи хората могат да получат електронния фиш и наказателното си разпореждане по електронен път. То се смята за връчено сега, в който влязат в системата, само че за тази цел хората би трябвало да имат електронен автограф или ПИК на Национална агенция за приходите или Национален осигурителен институт. Това сподели заместник-министърът на електронното ръководство Валентин Мундров в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

От момента на връчване на електронния фиш текат периодите за обжалване и надлежно възнаграждение с 20-процентна отстъпка в 14-дневен период.

Системата за инспекция и заплащане на фишове към КАТ действа отчасти от края на октомври. От тогава Министерство на вътрешните работи изпраща информация до всеки, нарушил Закона за придвижване по пътищата. От края на декември е допустимо възнаграждение на всички санкции без такса, а от предходната седмица към този момент може да се прави и инспекция за санкции през портала, изясни Димитров. Към момента изпратените известия по телефон са над 290 000, а броят връчени документи - над 44 000. „ Статистиката демонстрира, че към 15% от хората, когато е предоставена опция по елементарен метод да заплатят санкциите си към КАТ, както и да бъдат осведомени за тях, избират да създадат това навреме. Събраните средства за месец и половина са над 2 милиона, като заплащането е без спомагателни такси и комисионни ", уточни той.

Проблемите при интеграцията на системата са отстранени релативно бързо, добави Валентин Мундров.

Изпращането през мобилното приложение е с верифицирани известия, т.е. всеки консуматор може да ревизира и да види, че това известие е изпратено от Министерство на вътрешните работи или Министерство на електронното ръководство.

Заместник-министърът разяснява, че от 2021 година стартира потреблението на електронни предписания в НЗОК, като досега са издадени 43 милиона.

След крачката обратно и връщането на опцията за изписване на предписания за антибиотици и на хартиена рецепта сега към 50% от лекарите изписват лекарства още веднъж на хартия. „ Призоваваме всички лекари да употребяват времето до 1 април и да употребяват електронни предписания, с цел да могат да бъдат открити възможните проблеми в системата и надлежно да бъдат отразени ", сподели Валентин Мундров.

Приложението еЗдраве разрешава всеки пациент да наблюдава прегледите и електронно издадените си предписания, както и резултатите от направените проучвания. За потреблението му се изисква електронен автограф. „ Търсим разновидности, в които да няма потребност от електронен автограф. За родителите сме дали опцията да следят всичко за децата си ", добави Мундров.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР