В Сингапур се провеждат президентски избори, разглеждани като тест за подкрепата на управляващата партия

...
Гражданите на Сингапур се отправят към урните на първите оспорвани
Коментари Харесай

Гражданите на Сингапур се отправят към урните на първите оспорвани президентски избори в града-държава от 12 години насам, гласуването се следи отблизо като индикация за подкрепа за управляващата партия след рядка поредица от политически скандали.

Наблюдатели казаха, че резултатът от гласуването в петък може да покаже нивото на подкрепа за управляващата Партия на народното действие (PAP) преди общите избори през 2025 г. или общественото недоволство след последните скандали, които включват разследване за корупция срещу министъра на транспорта и оставки на двама законодатели от PAP заради афера.

„Президентските избори все повече се третират като общи избори“, каза Мустафа Изудин, политически анализатор от консултантската компания Solaris Strategies Singapore, пред френската информационна агенция AFP.

„Очаква се увеличаване на протестното гласуване поради колебанията на местните настроения спрямо управляващото правителство“, каза Иззудин.

PAP претърпя най-лошото си представяне на избори през 2020 г., но запази мнозинството си от повече от две трети.

Правителството на града-държава се управлява от министър-председателя, който понастоящем е Ли Хсиен Лонг от PAP, който управлява Сингапур непрекъснато от 1959 г.


Въпреки че според конституцията президентството е до голяма степен церемониална, надпартийна длъжност, политическите линии вече бяха начертани преди изборите за заместване на действащия президент Халимах Якоб, която се кандидатира без съперници за своя шестгодишен мандат през 2017 г.

Тони Ченг от Ал Джазира, репортаж от Сингапур, каза, че изборите в Сингапур са „обикновено много предвидими неща“.

Но резултатът от тези избори ще бъде интересен, тъй като идва в момент, когато управляващата PAP е под известен натиск, което повишава възможността за „протестен вот“, каза Ченг.

„Управляващата партия е на власт от 1959 г. Но с новото поколение избиратели, които отиват в урните, има възможност тези президентски избори да видят това много рядко нещо – протестен вот“, каза Ченг.

Фонерът на изборите е бившият вицепремиер и министър на финансите Тарман Шанмугаратнам, дългогодишен привърженик на PAP, преди да подаде оставка преди кандидатурата си.

66-годишният икономист е широко възприеман като имащ подкрепата на правителството и беше разпитван относно политическата си независимост по време на кампанията.

Друг кандидат, бивш изпълнителен директор на застраховането Тан Кин Лиан, на 75 години, спечели подкрепата на няколко опозиционни лидери, а кандидатът, Нг Кок Сонг, на 75 години, е бивш главен инвестиционен директор на държавния инвестиционен фонд на Сингапур GIC, който управлява чуждестранни резерви.

Сингапур изисква кандидатите за президент да са били или като висш държавен служител, или като главен изпълнителен директор на компания с акционерен капитал от поне 500 милиона сингапурски долара ($370 милиона), тъй като президентът официално контролира натрупаните финансови резерви на града и държи право да налага вето на определени мерки и да одобрява антикорупционни разследвания.

Гласуването е задължително за повече от 2,7 милиона избираеми граждани на Сингапур. Тези, които не гласуват без основателна причина, рискуват да бъдат заличени от избирателния списък.


Източник: AFP, Al Jazeera
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР