В Швеция е проведено едно от най-дългите и задълбочени изследвания.

...
В Швеция е проведено едно от най-дългите и задълбочени изследвания.
Коментари Харесай

Колко опасни са празниците за сърдечното ни здраве


В Швеция е извършено едно от най-дългите и задълбочени проучвания. То преглежда всички регистрирани инфаркти на територията страната за интервала от 1998 година до 2013 година

През екипа са минали тъкмо 283 014 случая на инфаркт . Именно на тяхната база учените са съумели да открият, че коледните празници и новогодишният интервал са най-опасното време за сърцето ни.

 Снимка 395097

Рискът от инфаркт е с 15% по-висок в деня на Коледа и с 37% - на Бъдни вечер, в сравнение с през седмиците и месеците преди и след празниците.

Първият ден от годината пък носи до 20% по-голяма заплаха от сърдечни проблеми, като се вижда завишение и в разгара на летните отпуски към края на юни.

Интересно е, че самата новогодишна вечер не се характеризира с по-голям риск за инфаркт. Великден е също един от " безвредните " празнични дни.

 Снимка 395096

Мнението на шведските учени е, че тези статистики са обвързани със засилената консумация на алкохол, мазнини и захар, множеството стрес към фамилните сбирки и пътувания, по-късното лягане и понижената спортна интензивност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР