В Шуменско цените на апартаменти и къщи бележат траен скок

...
В Шуменско цените на апартаменти и къщи бележат траен скок
Коментари Харесай

Глад за имоти и скок на цените в Шумен

В Шуменско цените на жилища и къщи бележат дълготраен скок с 10 – 20 000 лева през последните три години. Това важи за най-търсените парцели на пазара – гарсониери и двустайни жилища. Ръстът стартира през есента на 2015 година, през идната гладко продължи и сега се резервира, разяснява пред “Труд” Катя Белчева, притежател на “Билдинг Тайм”. Дава и съответен образец с цени – двустайно панелно жилище в крайните квартали “Тракия”, “Боян Българанов” и близкия до центъра “Добруджански” можеше да се купи преди време за 45 000 лева В момента коства най-малко 55 000 лева, в случай че е за ремонт. Ако пък притежателите са сменили дограмата и са поставили ламинат и нови плочки в банята, желаят най-малко 65 000 лева При по-големите жилища скокът не е толкоз огромен.
 trsh1904-11  trsh1904-11a  trsh1904-12  trsh1904-10a  trsh1904-10  trsh1904-13
При този растеж, излиза, че панелки в кварталите, изпреварват по цени новото тухлено строителство. В Шумен преди малко издигнати жилища, приключени по БДС, се продават за 1000 лева./кв.м. Друг е въпросът, че предлагането им не е толкоз огромно и клиентите също не ги избират пред остарялото строителсто. При тях общите елементи се калкулират в цената на квадратен метър и по този начин се оскъпява парцелът, като цяло, а използваемата повърхност е по-малка.

Кое подвигна до небето цените на жилищата по кварталите? “Спецификата на търсенето!”, безапелационни са организации. Идват клиенти от прилежащи обитаеми места. Цели семейства късат със селото, поради образованието на децата си. Първо ги записват в приблизително учебно заведение, по-късно държат да продължат образованието си и в Шуменския университет. Разсъждават, че е по-добре да купят дребни жилища, вместо да заплащат бомбастични наеми. Още една наклонност е реалност от 2 година в Шумен – възражда се стопанската система, строят се нови фабрики от привлечени вложители в Индустралния парк на Шумен и това също усилва притока на работна ръка извън. Тенденцията ще продължи и най-вероятно ще се търсят още по-лъскави парцели за външните експерти, предвиждат брокери. Офанзивата на банките към клиентите и предлаганите ниски лихви 2-3% за заем също оказват въздействие да се завиши търсенето на жилища, настояват от организациите. Дали това е за положително, ще стане ясно след време. “25 година съм в сектора, тръгне ли такава процедура, след това постоянно се стига до някаква неподходяща развръзка”, разяснява Белчева.

Да купиш апартамент в центъра на Шумен сега също е нелесна задача. Първо, предлагането е малко, а второ, който продава, желае доста. Има клиенти, които купуват в центъра на града, вършат ремонт на жилището и го препродават. Така в този момент за тотално освежен тристаен апартамент /към 80 кв.м/ на бул. “Славянски” в Шумен се желаят 128 000 лева Нищо, че блокът, в който се намира, е на повече от половин век. Брокери са безапелационни, че с структурата на тъкмо тези блокове няма проблем, здрави са.
Имотите в центъра ще не престават да държат високи цени, поради слабото предложение и неналичието на имоти за градеж. Петно от 400 кв.м в топ центъра на Шумен неотдавна е било продадено за 230 – 240 000 лева Подобна цена от съвсем 300 евро/кв.м е бомбастична. Затова шуменски строителни компании изясняват, че към този момент са се ориентирали към имоти в София и трескаво търсят да купуват там, тъй като и жилищата след това ще имат по-голяма възвръщаемост.

Освен липса на парцели и имоти за обмен, тъкмо в тези пролетни месеци в Шумен се усеща и застой на интереса на купувачи, само че съгласно Белчева той ще е краткотраен. До два месеца работещи в чужбина ще стартират да се връщат за летен отдих по родните места и те по традиция имат голям интерес да влагат парите си в парцели. Очаква се и хора с двойно поданство у нас и в Турция също да влагат в шуменски парцели и сходни запитвания към този момент са факт. Първо, лирата се обезценява, второ, обстановката в съседите не се нрави на всички изселници и те може да поемат назад. Ще стартира и приемът в учебните заведения, и това ще раздвижи покупките и наемането на жилища.

Апартаментите чартърен в Шумен вървят от 200 лева за боксониера до 400 лева за двустаен, а първокласни парцели в комплекси от затоворен вид, стигат 700 лева месечно.

Средни цени на търсени жилища, без изключително да се разграничават тухлени от панелни с спогодба за въздействие на място, положение и етаж:
-Гарсониери – 45 000 до 55 000 лева
-Двустайни – 55 000 до 65 000 лева
-Тристайни – 75 000 до 85 000 лева
-Етажи от кооперации с дребен двор – от 100 000 до 120 000 лева
-Офиси и магазини съвсем не се търсят, с изключение на в съвършен център
-Къщи – 70 000 лева до 270 000 лева

Санирането подвигна самочувствието на продавачите

Продавачи на панелки в Шумен всеобщо пробват вземат по-високи цени за жилищата си, тъй като към този момент имат нова дограма. Апартаментите им са в лъскави блокове, а някои даже имат и градинки начело. Дори за тристайна панелка с неприятно ревю – север и запад, и добит теч в спалнята след майсторите по санирането, се желаят 90 000 лева, а действителната му цена е 80 000 лева
В Шумен тотално актуализирани са 20 блока, а при още 7 санирането към този момент е в ход.
Продавачите по околните до Шумен села в радиус от 10-20 км също държат високи цени на парцелите. Поне 15-20 000 лева коства кирпичена къща с двор в квартал “Макак”, “Мътница” и селата Мадара, Осмар, Кюлевча, Васил Друмево, Дибич. Къщата може да трансферира и 30 000 лева, в случай че е в по-добро положение.

Нужен е закон за активността на организациите

През последните години в сектора е направено доста, с цел да се вкарат съществени правила измежду брокерите на недвижими парцели – има етичен кодекс, който би трябвало да се съблюдава, непрестанно се провеждат професионални образования, фирмите-нарушители могат да бъдат изключвани от Националното съдружие, показва Катя Белчева, която членува в него от 1995 година Ситуацията сега обаче, още веднъж е сходна на джунгла и брокери-професионалисти упорито не престават да желаят интервенция от страната. Нужна е регулация на активността, а това ще стане с приемане на Закон за организациите за недвижими парцели. Има инцидентно попаднали в специалността – хора, останали без работа, дори такива с присъди, които влизат неподготвени, ориентират се към един нотариус и юрист, и ползват скица за бързо, само че неточно печелене от комисионни. Привличат клиенти с заричане, че ще им вземат 1 до 1,5% върху цената на договорката, а когато всичко се завърши продавачът схваща, че са му взели тройно повече. Ако компанията не членува в Асоциацията, ужиленият няма на кого да се оплаче. Най-често организациите в Шумен вземат 2% върху договорката, някои стигат до 3%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР