В сградата на правителството в Скопие днес се състоя първото

...
В сградата на правителството в Скопие днес се състоя първото
Коментари Харесай

Скопие създаде консултативен орган за използване на имена на исторически и други известни личности

В постройката на държавното управление в Скопие през днешния ден се състоя първото съвещание на консултативния съвет, който би трябвало да излиза с позиция по отношение на потреблението на имената на исторически и други известни персони от сдружения и други юридически лица, съобщи БГНЕС.

Този орган ще има съвещателни функционалности и ще дава мнение по отношение на характера на историческите персони, метода, по който да се образуват сдруженията за отбягване на злоупотребата с имена на избрани персони, които имат отрицателен подтекст през другите столетия.

За ръководител на съвета е определен Бобан Петровски от Института по история към Философския факултет, а заместник-председател е Биляна Мицковска от Министерство на стопанската система на районен съд Македония.

Съветът има седем непрекъснати членове, номинирани от самите институции, а двама ще бъдат препоръчани в допълнение от гражданските организации и други институции, според от личността, която ще бъде обект на разискване.

„ Консултативният орган ще би трябвало да показва на държавното управление годишен доклад за работата си не по-късно от първата половина на март на настоящата година за миналата година ”, се показва в известието на държавната пресслужба.

Идеята за регламентиране на именуването на разнообразни цивилен сдружения в районен съд Македония бе стартирана през август от президента Стево Пендаровски. Той прикани за незабавни промени в Закона за сдруженията и фондациите, в които недвусмислено да се реши въпросът с техните наименования и да засягат и процедурата за регистрация на имена, включващи исторически събития и персони.

Повод за слагането на този въпрос стана откриването на културния център „ Иван Михайлов ” в Битоля и разразилата се политическа дискусия към това, както и информацията за регистрацията на съдружие „ Цар Борис III ” в Охрид, които провокираха засилена антибългарска изразителност.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР