В северозападната част на Италия Алпите обграждат областта Пиемонте от

...
В северозападната част на Италия Алпите обграждат областта Пиемонте от
Коментари Харесай

Пиемонте, Италия: Божествено кътче на кулинарни удоволствия

В северозападната част на Италия Алпите обкръжават региона Пиемонте от три страни и образуват необикновено красива околност. На запад Пиемонте граничи с Франция, на север с Швейцария, на изток с Ломбардия, на юг с Лигурия, а на югоизток с Емилия- Романя, северозапад- Вал д'Аоста. В централната част на Пиемонте е долината на река По, която извира от Алпите на запад и се влива в Адриатическо море на юг от Венеция.

Почвата в Пиемонте е богата на минерали, климатът е удобен. Торино, който е основен град на района, и неговата кухня, заемат своето настрана място. Торино реализира историческата и кулинарна връзка с Франция. Поради тежкия и сложен метод на живот, в планинските региони на Пиемонте са се появили изключителни храни, каквито са локалното сирене и вино.

Развитието на виненото произвеждане в Пиемонте е обвързвано с интервала на обединяването на Италия в средата на XIX-ти век. В региона Ланге се създават две от най-хубавите червени вина- Бароселца и Барбареско, които са кръстени на селца в региона.

В пиемонтската кухня намират място и богатите реколти от зърно и пшеница. Типично ядене, което италианците свързват с домакински уют- това е полентата. Може да се сервира с дивеч, горгонзола, риба тресчица, задушени гъби и даже охлюви. Сервира се непосредствено върху дървени дъски.

Както се досещате, пастата е на голяма респект в Пиемонте. Най- публикувани в Пиемонте са талярините, които са сходни на талиателите, само че са по-тънки. Талярините се режат постоянно на ръка. Сервират се нормално с настъргани бели трюфели или месен сос.

В изтънчената кухня на Торино фините ястия са на основата на ориз. Много известно локално ризото е панишпа- подготвя се с вариация на белия фасул, масло и наденица, която се съхранява в лой. Месото и рибата също са значими в кухнята на Пиемонте. В региона се отглеждат най-вече свине и от тях се подготвят разнообразни типове колбаси и наденици.

Телешкото месо е най-разпространеното в локалната кухня, само че някои ястия, които са емблематични за региона, се подготвят от говеждо месо. Ястието бразато да вземем за пример съставлява огромни части месо, задушени няколко часа във вино Бароло.

В друго известно ядене, което се споделя болито мисто, говеждите глава, бут, опашка и език се варят със свинска наденица, кокошка или петел. Тъй като количеството месо е впечатляващо, ястието се подготвя нормално за празници. Сервира се със зелен сос, подготвен от аншоа, твърдо сварени жълтъци, магданоз, чесън, каперси и всичко това полято със зехтин екстра върджин, сол и пипер.

Това ядене може да се сервира и с червен сос, който се подготвя от моркови, домати, целина, лук, чесън, винен оцет и захар.

В кухнята на Пиемонте най-често употребяваната риба е аншоата. Другата известна риба е осолената тресчица. Ако в действителност желаете да опитате достоверната пиемонтска кухня, би трябвало да се оставите на сетивата си и да се доверите на локалните кулинари.

В Пиемонте ще се насладите на богати ястия с чесън, които се подготвят по-често с масло, в сравнение с със зехтин. Всяко хранене н региона стартира с антипасти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР