В Североизточна Украйна при контранастъпление националните сили възвърнаха части от

...
В Североизточна Украйна при контранастъпление националните сили възвърнаха части от
Коментари Харесай

Украинец: Държаха ме заключен 40 дни и ме измъчваха с ток

В Североизточна Украйна при контранастъпление националните сили възвърнаха елементи от територия и изтласкаха съветските войски.

В новоосвободените региони обаче облекчението и скръбта се преплитат, когато се появяват разкази за мъчения и убийства през дългите месеци на съветска окупация.

Артем, който живее в град Балаклия в региона на Харков, сподели пред Би Би Си, че е бил държан от руснаци повече от 40 дни, и е бил малтретиран с електрошок.

Балаклия е освободена на 8 септември след повече от шест месеца окупация.Епицентърът на бруталността беше полицейският сектор в града, който съветските сили използваха за собствен щаб.

Артем сподели, че е чувал писъци на болежка и смут, идващи от други кафези.

“Обитателите се погрижиха виковете да бъдат чути, като изключиха шумната вентилационна система на постройката ”, сподели той.

„ Изключиха я, с цел да могат всички да чуят по какъв начин хората крещят, когато им пускат ток. Жените също не останаха пощадени ”, твърди Артем, като споделя, че той също е бил малтретиран с ток.

„ Накараха ме да държа две жици. Имаше електрически генератор. Колкото по-бързо вървеше, толкоз по-високо беше напрежението. Казаха „ в случай че го пуснеш, свършваш “. След това започнаха да задават въпроси. Казаха, че неистина и даже започнаха да го въртят повече и напрежението се усили ", показа Артем.

Той сподели пред Би Би Си, че е бил арестуван, тъй като руснаците са намерили фотография на брат му - боец в униформа.

Друг човек от Балаклия е арестуван 25 дни, тъй като е имал украинското знаме, сподели Артем.

Училищен шеф на име Татяна ни сподели, че е била държана в полицейското ръководство три дни и също е чула писъци от други килии. Посетихме полицейския сектор и видяхме Господната молитва, надраскана на стената на една от тесните килии, дружно с надписи, показващи какъв брой дни са минали, написа създателят на публикацията в Би Би Си.

Украински служители на реда споделят, че осем мъже са били държани в килии, предопределени за двама души.Те прибавят, че локалните се страхували даже да минат около ръководството, с цел да не бъдат сграбчени и натикани вътре.

В центъра на Балаклия, където още веднъж се вее украинското знаме, тълпи се събраха към дребен камион, пренасящ хранителни артикули.Голяма част от хората бяха възрастни и изглеждаха изтощени, само че имаше и щастливи срещи, когато другари се прегръщаха за първи път, откогато руснаците бяха прогонени.

Само на къса разходка в края на самотна уличка, някои от техните жертви лежат небрежно заровени от съседите си.Груб дървен кръст означи спонтанния гроб на таксиметров водач на име Петро Шепел.Неговият сателит, чиято идентичност към момента не е известна, лежи до него.

“Вонята на гибел изпълваше въздуха, до момента в който полицията ексхумираше останките им и ги затваряше в чували за трупове ”, написа Би Би Си.

Властите споделят, че двамата мъже са били убити покрай съветски контролно-пропускателен пункт в последния ден от окупацията.

Майката на Петро, ​​Валентина, наблюдаваше ексхумирането на телата и се възмути против руснаците, които убиха единствения й наследник.

„ Искам да попитам Путин за какво стреля и умъртви сина ми? ", извика тя.

„ За какво? Кой го е карал да идва тук с такива заплашителни оръжия? Той освен умъртви децата ни, само че и нас, техните майки. Тези дни аз съм мъртва. И желая да се обърна към всички майки по света: бунтувайте се против този палач. "

“По пътя за Балаклия видяхме военни транспортни средства, маркирани с провоенния знак " Z " - явно изоставени от руснаците, до момента в който са бягали.

В близкото село ни демонстрираха огромните вреди на учебното заведение.Местните управляващи споделиха, че това е един от последните актове на заличаване преди руснаците да бъдат прогонени.

Стоейки измежду руините, районният началник на Харков Олег Синегубов сподели, че сериозната задача в този момент е да се възстановят водоснабдяването и електроснабдяването, само че има опасения, че електропроводите могат да бъдат минирани ”, написа Би Би Си.

Попитан от организацията дали счита, че руснаците могат да се върнат, той отговори: „ Ние сме във война, постоянно има заплаха “.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР