В Северно Косово пристигнаха 700 военнослужещи от мироопазващата мисия на

...
В Северно Косово пристигнаха 700 военнослужещи от мироопазващата мисия на
Коментари Харесай

700 военнослужещи от НАТО пристигнаха в Северно Косово

В Северно Косово дойдоха 700 военнослужещи от мироопазващата задача на НАТО. Подсилването на контингента се наложи поради насилието в района от последните дни.

Ескалацията на напрежението стартира преди повече от седмица, когато сърбите в Северно Косово се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албански кметове да влязат в общинските здания и да поемат отговорностите си. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне събралите се и да пусне новите чиновници в офисите.

В началото на седмицата се стигна до конфликти сред протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КФОР, при които бяха ранени към 30 бойци от КФОР и към 50 косовски сърби. Тогава Алиансът даде обещание укрепване на задачата със 700 военнослужещи.

След диалози с представители на Съединени американски щати, косовският министър председател Албин Курти е декларирал, че е подготвен да организира нови избори, в случай че косовските сърби прекратят митингите. Тази заран обаче в центъра на Лепосавич - една от четирите общини, обитаеми най-вече със сърби, още веднъж започнаха да се събират стачкуващи. В останалите три - Звечан, Зубин поток и Северна Митровица, към момента е умерено.

Призив за деескалация на напрежението насочи и висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Президентът на Косово Вьоса Османи и сръбският президент Александър Вучич се срещнаха за малко нощес в наличието на Борел, френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Олаф Шолц в коридорите на среща на върха на Европейската политическа общественост в Молдова, отбелязва Ройтерс.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР