В Северна Митровица се е проведе протестен митинг, на който

...
В Северна Митровица се е проведе протестен митинг, на който
Коментари Харесай

Многолюден протест на сръбски жени в Косовска Митровица

В Северна Митровица се е организира протестен протест, на който се събраха над 5000 дами под мотото " Майките на Косово против гетото на Курти ". Въпреки проливния дъжд и неприятното време шествието на дамите излезе срещу нечовешкото съгласно тях държание на Прищина и Албин Курти към сърбите.

Стотици дами от сръбското етническо малцинство се събраха в северния град Косовска Митровица, с цел да изразят недоволството и паниките си от последното напрежение сред Белград и Прищина.

Протестът се провежда, откакто предишния понеделник висшият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел организира осемчасови безплодни диалози с водачите на Сърбия и Косово, пробвайки се да позволи разногласието към решението на косовското държавно управление да забрани издаването на сръбски регистрационни табели.

Дългогодишното напрежение сред Сърбия и нейната някогашна провинция още веднъж набъбна през последните седмици поради решението на косовското държавно управление да забрани издаването на сръбски регистрационни табели.
Искаме да останем тук, децата ни са тук, внуците ни. Това е нашата страна. Това е Сърбия и ние в никакъв случай няма да приемем това, което желае Курти.
Бранислава Караджич, локален гражданин

Съгласно възбраната към 6300 етнически сърби, притежаващи коли с регистрационни номера, които се смятат за противозаконни в Косово, трябваше да бъдат предизвестени до крайния период в понеделник в среднощ, а по-късно да бъдат санкционирани за идващите два месеца.
Нашата единствена цел е да останем на тази територия, нашата вековна свещена земя. Нямаме друго решение. Дали този митинг през днешния ден, митингът на майките, ще окаже въздействие и ще помогне на нашия президент Александър Вучич при договарянията с Албин Курти и така наречен косовски институции, мисля, че ще окаже.
Гордана Савич, локална жителка

От 21 април сърбите ще имат право да карат единствено с краткотрайни локални номера. На 5 ноември 10 сръбски депутати, 10 прокурори и 576 полицейски чиновници в северната част на Косовска Митровица подадоха оставка поради този ход.

Миналата седмица Европейски Съюз предизвести Сърбия и Косово, че се намират на ръба на бездна и би трябвало да разрешат разногласието си или да се изправят пред вероятността да се върнат към своето изпълнено с принуждение минало.

Решението на косовското държавно управление за регистрационните номера би трябвало да бъде отсрочено най-малко за една година и през това време Косово и Сърбия би трябвало да решат най-важните въпроси. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати в Белград Кристофър Хил. Регионът се нуждае от успокояване, съобщи той.

Въпросът за независимостта на Косово провокира война през 1998-99 година, в която починаха към 13 000 души. Сърбия предприе брутални репресии, с цел да потуши сепаратисткия протест на етническите албанци на територията. През 1999 година НАТО бомбардира Сърбия, с цел да постави завършек на войната.

През 2008 година Косово едностранно се отдели от Сърбия. Сръбското държавно управление, с поддръжката на Китай и Русия, отхвърля да признае държавността на Косово. Съединените щати и множеството от европейските им съдружници признават Косово за самостоятелна страна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР