В Сената на САЩ работят за възпрепятстване на доставките на

...
В Сената на САЩ работят за възпрепятстване на доставките на
Коментари Харесай

Кризата около F-35 може още повече да изостри отношенията Анкара-Вашингтон

В Сената на Съединени американски щати работят за възпрепятстване на доставките на бойни самолети F-35 на Турция. Това е съществено събитие, на което няма по какъв начин да не бъде обърнато внимание, написа Сердар Тургут в коментар за турското издание Habertürk, представено от организация " Фокус ".
В сегашния миг в връзките сред Анкара и Вашингтон има доста рецесии, само че последната, обвързвана с доставката на F-35, може в действителност да докара до резистентен раздор на връзките сред двете страни. Защото Турция от дълго време се контракти със Съединени американски щати по договорката и даже стартира да изплаща пари по нея. Става въпрос за покупката на 116 самолета. Съединени американски щати даже се съгласиха в Турция да бъде ситуиран център за техническо обслужване на тези машини. А в този момент някои сенатори се пробват да попречат на доставките им.
Макар импортираният законопроект към този момент да не значи, че той ще бъде признат в хода на разискванията в Сената, политическите анализатори във Вашингтон са уверени, че стигне ли се до гласоподаване, предлагането ще бъде утвърдено.
Ето и основанията им. На първо място, създателите на законопроекта акцентираха като мотив против доставките ареста в Турция на пастора Андрю Брънсън и обвързаха осъществяването на договорката с освобождението му. По-рано 66 сенатори – демократи и републиканци, подписаха писмо, адресирано до турския президент Реджеп Тайип Ердоган с искане пасторът да бъде пуснат на независимост. Това са две трети от всички сенатори, отбелязва създателят, като добавя, че заради тази причина импортираната законодателна самодейност евентуално ще бъде подкрепена от органа.
На второ място, в Сената групата, подкрепяща Турция, към този момент не изрича мнението си. По-рано при нужда тази група бе в положение да убеди другите сенатори в правотата си. Но след серия събития, случили се в хода на миналогодишната аудиенция на Ердоган във Вашингтон, тази група загуби престиж. И Турция остана някак беззащитна в Сената, разяснява Тургут.
Законопроектът, импортиран от републиканците Джеймс Ланкфорд и Том Тилис, и Джийн Шахин от Демократическата партия, се състои от две страници. На втората се споделя, че при положение на опълчване на Сената на доставките на бойни самолети на Турция, президентът на Съединени американски щати може да направи изключение и да подсигурява предаването им на Анкара. За сходно нещо обаче е належащо осъществяването на редица условия. А точно:
• Турция да не подхваща стъпки, които може да навредят на вътрешната функционалност на НАТО;
• Турция да не подхваща стъпки, които да допринесат за усилване на играчи, способни да станат врагове на сили на НАТО;
• Турция да не подхваща стъпки, които може да изложат на риск сигурността на страните от НАТО;
• Турция да не се пробва да придобива военно съоръжение от страни, на които Съединени американски щати са наложили санкции;
• Турция да не задържа незаслужено и нелегално американски жители.

Или казано с други думи, в случай че някоя от тези точки не е изпълнена от страна на Анкара, президентът на Съединени американски щати е в правото си въпреки всичко да позволи доставката на F-35. Предполага се, че на думи най-силният мотив против договорката ще бъде на първо място ареста в Турция на американски жители, а също и съглашението с Русия за покупката на зенитно-ракетните системи С-400 „ Триумф “.
Сега всички чакат с неспокойствие позицията на Белия дом, най-много на съветника по национална сигурност Джон Болтън и държавния секретар Майк Помпео. Но те не трябва да бъдат заподозирани в благосклонност към президента на Турция. Ако Тръмп не пресече такова развиване на събитията, то надали те двамата ще подхващат дейности, които да значат „ стоп “ на доставките на F-35 за Турция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР