В Сената на Съединените щати е внесена резолюция под името

...
В Сената на Съединените щати е внесена резолюция под името
Коментари Харесай

Резолюция за обявяване на септември 2023 г. за Месец на македонското американско наследство е внесена в Сената на САЩ

В Сената на Съединените щати е импортирана резолюция под името “Определяне на септември 2023 година за " Месец на македонското американско завещание " и честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния необикновен принос към Съединените щати “, съобщи БГНЕС. Резолюцията е предадена на комисията по правосъдна промяна.

Решението за установяване на месец септември 2023 година за " Месец на македонското американско завещание " е взето поради няколко основни обстоятелството. Конгресът на Съединени американски щати показва на формалния си уебсайт доводите, довели до това решение. БГНЕС разгласява цялостният текст на препоръчаната резолюция.

От 80-те години на ХХ век десетки хиляди македонци имигрират в Съединените щати в търсене на цивилен свободи, човешки права, религиозна независимост, стопански благоприятни условия и сигурност в отговор на Илинденското въстание от 1903 година против Османската империя, Балканските войни от 1912-1913 година, Първата и Втората международни войни, Гражданската война в Гърция от 1946-1949 година и комунистическата политика на Югославия.

Тези американски имигранти от македонски генезис са се открили в Съединените щати, допринасяйки за своите общности по безчет способи като лоялни и патриотични жители, показва Конгресът.

Решението е взето и като се има поради, че в Съединените щати живеят към 500 000 души с македонско завещание, като огромни общности има в щатите Мичиган, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Индиана, Илинойс, Пенсилвания, Флорида, Тексас, Аризона и Калифорния.

Посочва се също, че македонската американска общественост в Съединените щати е „ витална общественост, която е вградена в обществото на Съединените щати и взе участие във всички сфери на живота, в бизнеса, медицината, правото, технологиите, гражданската интензивност, държавното управление, армията, образованието, изкуствата, кулинарията, атлетиката и други

Американските бизнесмени от македонски генезис са показали резистентност, увереност и отдаденост на упорита работа, като са преодолели провокациите, с цел да реализиран бизнес триумф и да допринесат за основите на търговията в Съединените щати, се споделя още в текста.

Подчертава се, че американските спортисти от македонски генезис са постигнали също забележителни триумфи в разнообразни спортни дисциплини и са съдействали за богатата традиция на спорта в Съединените щати, като са спечелили медали на Олимпийските игри, шампионски трофеи и са били притежатели на спортни тимове.

Американските създатели от македонски генезис също са посочили изключителни умения в разнообразни форми на изкуството, като изобразително изкуство, литература, музика, танци, спектакъл, кино и снимка, оставяйки „ незаличима диря в художествената традиция на Съединените щати “.

Членовете на македонската американска общественост са съдействали доста за развиването на медицината, в това число в региона на сърдечносъдовата и гръдната хирургия, ортопедичната хирургия и спортната медицина, акушерството и гинекологията и други

Македонските американци са определени да работят в законодателните органи и правосъдните зали в цялата страна, като сътрудничат в непрестанно продължаващата работа за демокрацията в Съединените щати.

Важно е да се подчертае този значим принос и културното влияние на македонските американци в Съединените щати.

Затова, следва да бъде решено:

(1) Сенатът да дефинира септември 2023 година за " Месец на македонското американско завещание " в чест на културния принос и достиженията на македонските американци;

(2) Да признае приноса на многочислените македонските американци към Съединените щати в разнообразни области, в това число изкуство, просвета, бизнес, политика, университетски среди, медицина и спорт;

(3) Да призове народа на Съединените щати да означи „ Месеца на македонското американско завещание “ с подобаващи церемонии, действия и стратегии, които почитат културния принос и достиженията на македонските американци.

Резолюцията е импортирана от републиканският сенатор от Индиана Майк Браун, който е единственият сенатор член на групата на приятелите на Македония и македонските американци в Конгреса. Тя би трябвало първо да бъде утвърдена от правосъдната комисия на Сената, преди целият Сенат да гласоподава за нея. Инициативата за резолюцията е на Обединената македонска диаспора (ОМД).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР