В седмиците след началото на войната на Израел срещу Хамас

...
В седмиците след началото на войната на Израел срещу Хамас
Коментари Харесай

Войната между Израел и Хамас удря и авиокомпаниите

В седмиците след началото на войната на Израел против Хамас в линията Газа самолетните компании означават спад в резервациите и някои чакат това да понижи бъдещите им облаги.

Според компанията за пътнически разбори ForwardKeys резервациите за интернационалните полети са били с 20% под равнищата от 2019 година през трите седмици след нападението на палестинската формация против Израел на 7 октомври и с 5 процентни пункта под интервала от три седмици преди нападението.

При терористичното нахлуване починаха към 1200 души, а други към 240 бяха взети за заложници, което провокира най-ожесточения израелски отговор, който районът в миналото е виждал. По данни на здравните управляващи на Израел, въздушните бомбардировки и последвалата сухопътна атака в Газа е лишила живота на повече от 11 000 души.

В дните след нападението огромните самолетни компании преустановяват или лимитират полетите до летище " Бен Гурион " в Тел Авив. Но търсенето на въздушни пътувания от и до други страни и райони също е сензитивно наранено.

През триседмичния интервал преди 7 октомври издаването на билети от Близкия изток е било единствено с 3% под равнищата от 2019 година, съгласно данни на ForwardKeys, което илюстрира постоянното възобновяване на бранша от пандемията. За разлика от това, през триседмичния интервал след 7 октомври издаването на билети от Близкия изток е с 12% по-ниско от равнищата през 2019 година, което съставлява разлика от 9 процентни пункта.

Но най-големият спад във връзка с интернационалните заминавания се записва при издаването на самолетни билети от Северна и Южна Америка, което е с 6% по-високо от равнищата през 2019 година през трите седмици преди нападението и спада до 4% под тези равнища през трите седмици след него – общ спад от 10 процентни пункта.

Междувременно интернационалните пристигания в Близкия изток се срутват с 26 процентни пункта в този интервал, като максимален спад по страни отбелязва Израел, следван от Саудитска Арабия, Йордания и Ливан. ForwardKeys черпи данни от базата данни за продажба на билети на Международната асоциация за въздушен превоз, която включва огромните интернационалните превозвачи, само че не включва нискотарифни самолетни компании като easyJet или Ryanair.

В средата на октомври да вземем за пример американската United Airlines декларира, че по-скъпото самолетно гориво и прекъсването на полетите до Тел Авив поради войната сред Израел и Хамас ще понижат облагата ѝ през последните три месеца на годината. United има повече полети до Израел от всички американски самолетни компании с връзки от Вашингтон, Нюарк, Ню Джърси, и Сан Франциско, което съставлява 2 % от потенциала ѝ.

Насоките за четвъртото тримесечие на United са " мрачни и по-лоши от нашите прогнози ", написа Хелън Бекер, анализатор на самолетни компании в TD Cowen. " Като се имат поради прогнозите, че това ще бъде дълга война, ние гледаме към долния завършек на прогнозния диапазон и одобряваме, че няма да има особени триумфи до края на годината. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР