В седмицата, която започна със заседание на Консултативния съвет по

...
В седмицата, която започна със заседание на Консултативния съвет по
Коментари Харесай

Радев предлага антикорупционна комисия в НС за злоупотребите за 2 милиарда за санирането от ГЕРБ!

В седмицата, която стартира със съвещание на Консултативния съвет по национална сигурност, президентът Румен Радев показа вижданията си за битката с корупция и за ролята на прокуратурата и следствието в този развой, както и по какъв начин наподобява ръководството на страната, и какъв брой мощни могат да бъдат вътрешните офанзиви съвсем година откакто пое президентската власт.

Темата за законите за битката с корупцията е конфликтна и моята роля е не да диря обединяване на двата законопроекта, а обединяване на правила и направления, уточни той.

Отнемането на нелегално добито имущество е наложително, само че безусловно незадоволително изискване. Ако залагаме на предварителната защита не е задоволително, защото тя не е в бъдеще време, би трябвало да има наказателно гонене на настоящи и някогашни корупционни закононарушения. Затова би трябвало интензивно следствие и наказателно гонене, сподели Радев. Трябва да има и предварителна защита, и следствие, добави той. Що се отнася кой да назначава този орган - не може Народното събрание да излъчва и държавното управление и управлението на този орган. Вие по какъв начин мислите, ще проверява ли този орган личните си министри, попито реторично той.

Искам ясно да заявя, че за мен не е самоцел назначението на този орган, бих приел да го назнача, в случай че има ясно изразени проверяващи функционалности и опция да ги упражнява, сподели той.

Срещу президентството бе хвърлена цяла парламентарна комисия, вършат се внъшения за лобизъм и корупция. Но никой не смее намерено да излезе и да потвърди обвиняванията, тъй като те ще бъдат разобличени в съда, сподели Радев. По думите му министър председателят мъчно може да надвика своите съпартийци.

Ако следите въобще по какъв начин се развива обстановката, офанзивите станаха доста остри, когато споделих, че няма политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта и когато стана ясно, че може президентът да назначава управлението на този орган. С една забележителна пристрастеност и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят националната пара. Милиард и половина за самолети, които не са изхарчени. Защо същите бранители на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда изхарчени за саниране, при голям брой потвърдени нередности и при групо нарушаване на финансовата дисциплинираност, при липса на надзор, при 3 до 4 пъти повишени цени, чакам да има такава комисия и мисля, освен аз, уточни президентът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР