В съвместно интервю за Капитал и Дневник кандидатът за кмет

...
В съвместно интервю за Капитал и Дневник кандидатът за кмет
Коментари Харесай

Интервю | Васил Терзиев: Ще работим много усилено на терен, за да убедим хората в нашите идеи за София

В взаимно изявление за " Капитал " и " Дневник " претендентът за кмет на София - предприемачът Васил Терзиев, споделя за това кои съгласно него са най-големите проблеми на града и по какъв начин могат да бъдат решени, какви ще са целите и механизмите за превъзмогване на вкоренените от дълги години отрицателни практики в модела на ръководство, с цел да се развива в бъдеще като европейска столица.Според него: Най-големият проблем на София е неналичието на упоритост. Решенията би трябвало да се взимат въз основата на данни, а не на отзиви. В взаимно изявление за " Капитал " и " Дневник " претендентът за кмет на София - предприемачът Васил Терзиев, споделя за това кои съгласно него са най-големите проблеми на града и по какъв начин могат да бъдат решени, какви ще са целите и механизмите за превъзмогване на вкоренените от дълги години отрицателни практики в модела на ръководство, с цел да се развива в бъдеще като европейска столица.Според него: Най-големият проблем на София е неналичието на упоритост. Решенията би трябвало да се взимат въз основата на данни, а не на отзиви. Според вас персонално кой е най-големият проблем за София?
София има много проблеми, само че колкото повече по този начин ги оглеждам от всички ъгли виждам, че най-големият проблем може би е неналичието на упоритост. С това, че се помиряваме, че е обикновено, че е задоволително да вървим постепенно, а в действителност имаме капацитет за доста повече. Така че това ми е огромната вяра да го променим освен от страна на политическото посланичество, само че и на самите жители. Непримиримостта ни към това да споделяме: " Ами то постоянно е било по този начин, обикновено е да бъде постепенно, какво му е толкоз. "
Вие обявихте и нова формула за ръководство - какво главно куца в настоящия модел?
Проблемът е на много равнища - от упоритостта, през дълготрайната визия за града, до това по какъв начин вътре са структурирани някои неща. Като погледнеш органиграмата на Софийската община, за някои неща просто не можеш да схванеш каква е логиката. Да имаш зам.-кмет по финанси и опазване на здравето да вземем за пример - къде са пресечните точки на тези две неща? Как можеш да бъдеш извънредно добър експерт и по едното, и другото?
Той е и по превоза.
Забравих тази детайлност в това мега зам.кметство. Или какви отговорности са вменени на основния проектант - хем визионерска роля, хем административна. Това е едно от нещата също, които мислим по какъв начин да разделим. Да има урбанист, който мисли за дълготрайното бъдеще, за планирането, за това по какъв начин би трябвало да наподобява нашият град. И един съвършен админ, който да отмята и да усъвършенства непрекъснато административните процеси в общината.
Реклама
Като цяло това, което желаеме да променим, е изобщо концепцията за екип, какъв брой значимо е освен да имаш положителни хрумвания, само че да имаш добра стратегия, тази стратегия да е развита и като дълготрайна визия, и в най-малките елементи. И всичко това да бъде обвързвано с един доста натоварен развой по асортимент на хората, които да осъществят тази стратегия. Това е нещо, в което ние сме вложили доста време и занапред ще може жителите да се срещнат с нашия труд. До края на юли чакаме да имаме доста по-детайлно развита стратегия, с която ще отговорим на всички въпроси.

Ще могат да се видят всичките тези цели - разрушени и остойностени, с цел да отворим разговора с жителите. За да може да излезем на терен и всеки претендент за областен кмет да покаже кои са огромните цели, какво те ще създадат за съответния регион.

Това нещо ще бъде доработвано от нашите претенденти за заместник-кметове по обособените ресори, с цел да излезем от сферата на положителните планове и за стартираме да работим с много повече конкретика, защото упованията към нас са извънредно високи. След толкоз години ръководство на ГЕРБ доста хора не биха ни дали прошка, в случай че влезем в общината и стартираме да се чудим от кое място да я подхванем.

Този дълъг развой досега е бил прикрит, само че от ден на ден ще се вижда по какво сме работили, с цел да сме готови. И това го декларирахме доста ясно - че не е значимо единствено да спечелим изборите, а и да имаме инструментите, с които да управляваме добре, което включва тъкмо тази подготовка.
Реклама Имате ли стабилно решение за явлението " поправки на ремонтите "?
Това е различен доста значим проблем - с цел да не се случват тези неща, е нужно доста по-добро обмисляне на самите планове, а не да се вземат решение основни въпроси по време на самото осъществяване. И да се следи за качеството, че това, което е заложено, се извършва писмен знак по писмен знак.

Трябва да се трансформират разпоредбите по метод, по който компаниите, които не си правят работата, да не са добре пристигнали в общината. А компаниите, които редовно не се оправят, да бъдат наказвани, както това работи в застраховането, както работи в доста други области. И санкциите и наказванията да бъдат съразмерни с размера на плана. Не може да ти бъде предоставен план за няколко милиона и санкциите за несъблюдение да бъдат 50 000 лева Ти каква сметка имаш да го изпълниш с нужното качество и в нужния период, когато съвсем не го усещаш това наказване и не влизаш в никакъв черен лист и всичко продължава постарому.
Всичко това минава през публичните поръчки, които са най-жилавият инструмент за корупция. Идвате от бизнеса и знаете какъв брой е значима конкуренцията. Как ще гарантирате да има еднакъв старт за участниците в състезанията за реализатори?
Най-ключовата дума е бистрота - за заданието, кои са позволените компании, по какъв начин се менажира целият развой, какви са били аргументите да бъде определена дадена компания пред другите и това да е пред очите на жителите и те да могат да задават въпроси. Когато има доста очи, които да гледат към финансите на общината, считам, че доста ще вдигнем публичния първокласен надзор. Така се понижават опциите за злоупотреби. Има и софтуерни решения, това не е проблем единствено у нас. Въпросът е на политическа воля да се вкара бистрота, тъй като тя е най-хубавото лекарство против корупцията.
Ако погледнем вашата биография, вие инвестирате в обучение - по какъв начин може да се промени то в Столичната община?
С упоритост и с групова работа. Това, което аз съм се убедил, е, че когато има задоволително доста хора, обединени от задоволително огромна идея, безусловно всичко си намира мястото. Изведнъж се оказва, че общината най-вероятно има повече благоприятни условия, в сравнение с е предполагала. Трябва да желаеме да подобрим и физическата инфраструктура на учебните заведения, и програмата, върху която общината няма директен надзор, само че това би трябвало да ни бъде тематика. Защото в случай че ние не изправим всичко, обвързвано с образованието и с построяването на нашите деца, проблемите, които виждаме към нас, ще не престават да се репликират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР