В съвместна декларация финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана

...
В съвместна декларация финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана
Коментари Харесай

Президентът и премиерът на Финландия поискаха страната незабавно да подаде заявление за влизане в НАТО

В взаимна декларация финландският президент Саули Нийнистьо и министър-председателката Сана Марин обявиха, че Финландия желае да се причисли към НАТО, съобщи Дойче веле.

" Финландия ще подаде поръчка за участие в НАТО без закъснение ", се споделя в известието. Двамата политически водачи споделят мнението си, че участието в НАТО ще укрепи сигурността на Финландия, а и тя в качеството си на членка ще укрепи отбранителния съюз.

Дебатът за участието на Финландия в Алианса се разгоря след нападението на Русия против Украйна, в същото време концепцията за присъединение към НАТО стартира да получава все по-голямо утвърждение - поради 1300-километровата граница сред Русия и Финландия.

Засега публична поръчка за участие не е импортирана - належащо е утвърждението на Социалдемократичската партия на Марин, а и в Народното събрание към момента се водят полемики. Но поръчката би могла да бъде импортирана още при започване на идната седмица.

Паралелно се чака и мнението на Швеция във връзка с кандидатурата за участие в НАТО - Социалдемократическата партия на министър-председателката Магдалена Андершон ще се произнесе в неделя, в понеделник тематиката ще бъде прегледана в Народното събрание. Предположенията са, че Швеция и Финландия ще подадат кандидатурите си за НАТО съвсем по едно и също време или с разлика от единствено няколко дни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР