В САЩ и днес има много хора, които смятат, че

...
В САЩ и днес има много хора, които смятат, че
Коментари Харесай

Американци: Атомната бомба над Хирошима донесе мир


В Съединени американски щати и през днешния ден има доста хора, които считат, че е било вярно да се хвърлят атомни бомби над Япония. Преди тъкмо 77 години в Хирошима починаха над 140 000 души.

„ Използвахме бомбата против тези, които ни нападнаха без предизвестие в Пърл Харбър ", декларира американският президент Хари Труман директно след първата в света офанзива с атомна бомба, осъществена на Хирошима.

Тонът на това изказване предопределя и метода, по който в Съединени американски щати и до през днешния ден приказват за станалото на 6 август 1945 година. А решаващото изречение в изказването на Труман гласи: „ Бомбата редуцира Втората международна война, спасявайки по този метод живота на хиляди млади американци “.

Изследване на „ Галъп “ сочи, че през 1945 година 85% от американците са споделяли същото мнение. А и през днешния ден единствено една трета споделят, че не е трябвало да се хвърля атомна бомба. Повече от половината американци обаче считат, че осъщественото е било вярно.

Благодарствени писма до водачите

Пол Тибетс, умрелият в това време водач на стратегическия бомбардировач, с който е пренесена бомбата до Хирошима, утвърждава действието дълги години, откакто то е осъществено: „ Бомбата направи това, което трябваше – донесе мир на света ".
Редакцията предлага
Той споделя и за благодарствените писма, които е получил след войната, както от Съединени американски щати, по този начин и от чужбина. Съдържанието на всички тези писма било сходно: „ Благодаря ти, че ми избави живота “.

Американската общност и до през днешния ден възприема като обоснован аргумента на Труман, че е било нужно да се избегне американска сухопътна акция в Япония, която би лишила живота на хиляди хора Това споделя католическият свещеник и историк Уилсън Мискембъл.

„ Мнозина от поколението, воювало през Втората международна война, са твърдо уверени в това ", отбелязва историкът Джереми Кини. Той развежда посетителите из бомбардировача „ Енола Гей “, който е изложен в музея за въздухоплаване и аеронавтика „ Смитсониън “ във Вашингтон, и добре познава реакциите на посетителите.

Мненията се менят

Церемония в памет на жертвите от Хирошима

Последните социологически изследвания обаче сочат, че мненията се менят. Едва половината от по-младите американци на възраст сред 18 и 29 години считат, че бомбардирането на Хирошима и Нагасаки е било вярно. В същото време това мнение се споделя от над 70% от американците над 65-годишна възраст.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР