В САЩ август е националният месец на прасковата. Това е

...
В САЩ август е националният месец на прасковата. Това е
Коментари Харесай

10 неподозирани факти за един от най-популярните, вкусни и сочни плодове

В Съединени американски щати август е националният месец на прасковата. Това е един от най-популярните, вкусни и сочни плодове. Така че запретнете ръкави и пригответе обичаните си предписания с праскови, само че преди този момент вижте 10 любопитни обстоятелството за плода.

1. За татковина на прасковата се счита Северозападен Китай. Първите праскови са култивирани през 6000 година прочие Хр. в провинция Джъдзян.

За първи път са пренесени в западния свят от персите, а по-късно и от римляните. Испанските мореплаватели придвижват прасковата в Новия свят през 17-и век.



2. Древните римляни наричали прасковите „ персийска ябълка “. Научното название на прасковата е Prunus persica, което безусловно значи персийска слива поради близката връзка сред двата плода.

3. Прасковите, наред с кайсиите, сливите и черешите, са известни като „ каменни плодове “ поради твърдата си костилка. Те се употребяват сурови, под формата на сокове, компоти, конфитюри и в разнообразни десерти, като пайове, торти, коблер, сладолед.

4. Най-голямата праскова тежи 810 грама и е откъсната от канадеца Робърт Хоуг в Британска Колумбия на 12 септември 2016 година

5. Китай е най-големият производител на праскови в света с 11.9 тона, като държи половината от производството. На второ място е Италия с 1.4 тона, а трета е Испания с 1.3 тона.

И това е забавно: ​Прасковата ускорява имунитета - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

6. У нас насажденията с праскови през 2015 година са 40 000 хектара, като близо 40 на 100 от тях се намират в Долината на прасковите в региона на Сливен. Всяка година сливенското село Гавраилово е хазаин на обичайния празник „ Златна праскова “, на който производители от цялата страна обменят опит.

7. Съществуват над 5000 типа праскови с бяла, жълта или розова сърцевина. Нектарините са вариация на прасковите, а не кръстоска сред праскови и сливи, макар че търговците ги считат за разнообразни плодове.

8. Прасковите са богати на калий, натрий, фосфор, магнезий, калций, витамин В, С и каротин. Те са потребни при заболели бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни заболявания, усъвършенстват функционалността на черния дроб, жлъчката и червата. Прасковата е доста потребна и за кожата, тъй като изглажда бръчките, поддържа свежестта й и укрепва тена.

9. Прасковите са идеално междинно хранене. Една праскова ще ви донесе чувство за задоволеност, тъй че е идеална за събаряне на килограми. Един плод със междинни размери съдържа 35-50 калории и никакви мазнини.

10. В Китай прасковата е знак на дългоденствие и шанс. Прасковеното дърво се счита за дървото на живота. Средната дълготрайност на живота му е към 12 години.

И един бонус съвет:

Ако желаете да се отървете от мъхестата кожа на прасковите, потопете ги за 30 секунди във вряла вода, след което ги преместете неотложно в студена вода. Мъхестата им обвивка безусловно ще се свлече в ръцете ви.

Източник: Profit.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР