В Сърбия за изборите на 14-и ноември се отваря една

...
В Сърбия за изборите на 14-и ноември се отваря една
Коментари Харесай

Отварят нова изборна секция в Сърбия

В Сърбия за изборите на 14-и ноември се отваря една нова секция в град Зренянин, поради спортно съревнование, което се организира по същото време. Така българите в Сърбия ще могат да гласоподават в Белград, Ниш, Босилеград, Цариброд, Нови Сад и Зренянин. От посолството чакат вотът да мине безпрепятствено. А наблюденията в годините сочат, че изборната интензивност е ниска.

Новата секция ще бъде отворена в град Зренянин, където има поръчки за гласоподаване, свързани с интернационално спортно съревнование.

" Там ще се организира шампионат по карате, надлежно имаме присъединяване, българският народен тим ще взе участие както и самостоятелни клубове, към 72-ма има записани в описите на ЦИК ", съобщи Петко Дойков, дипломат на Република България в Република Сърбия.

Състезанието ще завърши на 16-и ноември, тъй че за втория тур не се чака да има гласуващи, само че секцията ще остане.

" Това не е казус. На предшестващите избори имахме подобен случай в град Нови Сад - изненадващо се появи нужният брой повече от 40 заявки за гласоподаване ", добави Петко Дойков.

И гласуващите там българи са посетили града поради фестивала Екзит по същото време. И макар че в този момент няма нужния брой поръчки, от посолството са длъжни да провеждат гласоподаване в Нови Сад.

Новите секции оскъпяват два пъти изборите в Сърбия, където от години не могат да се похвалят с огромна изборна интензивност. Официално българите в Сърбия са над 10 хиляди, последният път са дали своят вот едвам 800.

" Средно към 300-350 души излизат за изборите. Като се има поради какъв брой жители на Цариброд имат българско поданство, какъв брой има работещи от Цариброд в България, какъв брой има студенти още и приключили, които следват, броя е дребна ", добави Борис Лазаров, Радио и телевизия Цариброд.

Според журналиста, освен коронавирус е причина за по-слабия интерес.

" Всичко това, което в последните 6 месеца се случи на българската политическа сцена, малко и тук пообърка хората ", сподели още Борис Лазаров.

А и до този миг нито един кандидат-депутат или президент не е посетил Цариброд, с цел да обясни политиката си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР