В Сараево премиерът Бойко Борисов бе награден със Златен плакет

...
В Сараево премиерът Бойко Борисов бе награден със Златен плакет
Коментари Харесай

Бойко Борисов получи Златен плакет - Европейска личност на годината в Сараево

В Сараево министър председателят Бойко Борисов бе награден със " Златен плакет - Европейска персона на годината ". Това стана по време на балкански бизнес конгрес Наградата се дава от Агенцията за избор и показване на ръководители от Босна и Херцеговина, Централна и Югоизточна Европа.

Премиерът получи наградата за персоналния си ангажимент за развиването на икономическото съдействие в района. Преди това той се срещна и с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Магистралите, жп линиите, пристанищата, цифровата инфраструктура и етническата приемливост са петте основи за развиване на Балканския бизнес. И само в случай че има мир в района, вложенията ще бъдат обезпечени.

Това акцентира министър председателят Бойко Борисов пред участниците във форума след награждаването. Той описа и за разискваната през вчерашния ден в Солун с сътрудниците му от Гърция, Сърбия и Румъния визия за свързаността на Западните Балкани и основаването на транспортен пръстен по суша и вода. Обясни че действително целият трафик от Азия и Африка ще минава през новите речни и морски пристанища, ЖП линии и автомагистрали.

Паралелното създаване на съвременна цифрова инфраструктура и намаляването на роуминг таксите ще подтикват в допълнение стопанската система уточни още Бойко Борисов. По рано пред своя сътрудник Денис Звиздич българският министър председател сподели, че Австрия ще продължи и като собствен приоритет концепцията за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, само че те би трябвало да преодолеят разликите между тях.

Бойко Борисов даде като образец договорите, подписани сред София и Скопие предходната година и Скопие и Атина преди месец.
Бойко Борисов, министър-председател: Защо Босна и Херцеговина би трябвало да се поучи и да вземе образец - с цел да откри решение на вътрешните си спорове. Нито за България, нито за Гърция, нито за Република Македония това са били лесни решения, само че това даде вероятност.Денис Звиздич, председателстващ Съвета на министрите на Босна и Херцеговина: Искам особено да благодаря за всичко, което България е направила за нас в последните 20 години и най-много в последните 6 месеца, Българското председателство съумя да спомогне фокуса върху района да бъде подложен на значимо място в европейския дневен ред. А това е извънредно значимо за нас, тъй като европейската вероятност и подобряването на виталния стандарт на жителите ни остава наш топ приоритет.
Денис Звиздич не скри терзанието си от политическата обстановка в страната му и сподели, че след идните през октомври избори Босна и Херцеговина ще подаде публично кандидатурата си за участие в Европейски Съюз, чака и пътна карта за НАТО.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР