В самолета ни казват, че първо трябва да сложим маска

...
В самолета ни казват, че първо трябва да сложим маска
Коментари Харесай

Грижа за грижещите се: Какво е ``грижач`` и на кого помага - Общество

В самолета ни споделят, че първо би трябвало да сложим маска на себе си, а след това на другите. Когато взех европейски документ за грижа, си споделих, че не сме положителни грижещи се, в случай че не се грижим за себе си. Това споделя Моника Хайдман - един от основателите и компаньон на българския план и обществената организация " Свети Андрей " за две немски фондации - " Либенау " и " Св. Франциск Хайлигенброн ", във кино лентата на Искра Ангелова.

Социална асоциация " Св. Андрей " е учредена в началото като Сдружение " Българо-Германско Социално Дело " през 1998 година в Либенау, Германия посредством Варненската и Великопреславската митрополия, Фондация " Либенау " и Фондация " Св. Франциск Хайлигенбронн ". Целта на обединяването са действия в обществената сфера, в областта на опазването на здравето и на образованието в духа на християнството. Партньорството на членове на сдружението е ориентирано към даване на услуги в духа на християнството в региона на общественото, здравното и просветителното дело.

От сдружението оказват помощ на хора в потребност - възрастни, хора с увреждания и деца с увреждания. 

Диляна Гюрова - шеф на " Либенау България " измислила термина " грижачи " инцидентно. " Аз съм обществен служащ и трудовият ми път стартира в Дом за остарели хора в София. Така стигнах до една фондация в Германия, която е огромен снабдител на обществени услуги. Това, което прави фондацията доста специфична, е, че има личен институт за обществени специалности. В него се образоват над 4 години хора в специалности, които в България нямат еквивалент - няма и дословен превод от немски. Превеждайки на нашите посетители в Германия от България, просто се изплъзна думата " грижач " от устата ми. Това е човек, който поставя грижа за други хора ", изясни Диляна. 

Тя добавя, че специалността е доста нужна, само че в България към момента не се приема. 

" Престиж и възнаграждение като цяло са неща, които рядко се свързват със обществената сфера в България. Често грижачите са санитари, детегледачи и така нататък, на които главно задача е да поставят грижи за тях. Грижата е това, което в България не преподаваме, не приготвяме хората целеустремено и систематизирано ", споделя Диляна. 

Моника Хайдман - един от основателите и компаньон на българския план и обществената организация " Свети Андрей " споделя, че е пристигнала в България преди 20 години, като в началото е пособия на Фондация " Свети Андрей " за активността им с деца в домашните грижи: " В Германия хората се борят да бъдат чути, приети, по-добре платени. Тук тази битка въобще не е стартирала. Там първо се квалифицира личният състав и по този начин се професионализира една услуга. Не се прави от страдалчество, а е специалност.  Нужни са три неща - квалифициране на личен състав, квалифициране на политиците - тъй като би трябвало да е стандарт от държавното управление, третото - дълг в гражданското общество ". 

Диляна добавя, че постоянно в България хората не си показват грижата като професионална действия и нещо, обвързвано с избрани условия.

" Масово хващането е: " Аз съм изгледала две деца. Ти ли ще ме учиш по какъв начин да виждам баби! " Нищо не е толкоз просто и обикновено. Това, което учат сътрудниците в Германия в този институт е с дълготрайно сред 2 и 4 години, образоват се по дуална система - от първия ден на постъпване в института, имат и трудов контракт за избрана услуга - Дом за остарели хора, или за хора с увреждания. Ходят на теоретичните занимания като част от работното време. Заплаща им се. Те вършат паралела теория-практика. Така се получава качествена подготовка ", добавя тя. 

В Германия също имат проблем с набирането на фрагменти, само че има качеството на работа и качество на живот на хората, които работят като " грижачи ". 



„ Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР