В самият край на Слънчевата система, планети джуджета като мистерозната

...
В самият край на Слънчевата система, планети джуджета като мистерозната
Коментари Харесай

Деветата планета може да е група астероиди, изстрелващи комети в наша посока

В самият завършек на Слънчевата система, планети джуджета като мистерозната Седна, се движат по странни способи, което кара доста учени да допускат, че една невидима девета планета може да се крие в дълбокия космос оттатък Нептун, изявявайки гравитационното си притегляне.

Едно ново проучване обаче, предлага друго пояснение: Колективната тежест на по-малки елементи от галактически парчета, като метеорити може да е виновна за държанието на така наречен „ обособени обекти “ като откритата през 2003 година Седна, които могат да наподобяват изолирани от останалата част от нашата Слънчева система.

Забележително е, само че съгласно новото изследване, точно тези релативно незначими обекти също могат да бъдат отговорни за изгубването на динозаврите.

„ Може да има хиляди такива (по-малки) тела, които чакат да бъдат открити “, споделя Якоб Флейсиг от университета Болдър в Колорадо, който показа новото проучване в Американското астрономическо сдружение в Денвър.

Флейсиг и други откриватели са употребявали компютърни симулации, с цел да открият, че тези дребни ледени обекти, обикалят към Слънцето по-бързо, в сравнение с по-големи такива, като Седна.

„ Моделите демонстрират, че постоянно орбитите на по-малките обекти от едната страна на Слънцето, ги блъскат в по-голямо тяло и това, което се случва е, че тези взаимоотношения трансформират орбитата на по-голямото тяло от овална форма до по-кръгла такава “, споделя Флейсиг.

Това значи, че орбитата на Седна може да се промени от относително естествена, до такава, изглеждаща че се отдалечава от нашата Слънчева система, заради голям брой взаимоотношения с гравитацията на по-малки тела.

Тези групи от далечни метеорити дружно с други дребни обекти, също могат да взаимодействат с кометите, които се реят в студения завършек на нашата Слънчева система, като свиват и уголемяват орбитите си още веднъж и още веднъж.

Този цикъл може да е виновен за отправянето на комети в нашата посока на всеки към 30 милиона години и даже може да изясни огромната галактическа канара, за която се счита, че удряйки се в Земята, е извадила динозаврите от еволюционното им развиване.

„ Не можем да кажем изрично, че този модел е умъртвил динозаврите, само че е вълнуващо да си го представим “, споделя Флейсиг.

Ако групи от далечни метеорити изстрелват групи от комети в нашата посока регулярно, коства си теорията да бъде тествана, защото в случай че това е по този начин, учените могат да открият някакъв предвидим график. Без подозрение, това би бил модел, за който сигурно желаеме да научим колкото се може повече, с цел да избегнем ориста на Ти Рекс и компания.

Публикувано в изданието cnet.com.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР