В Самарканд приключи срещата на върха на Шанхайската организация за

...
В Самарканд приключи срещата на върха на Шанхайската организация за
Коментари Харесай

Какво беше договорено на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество

В Самарканд завърши срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие. Руският президент Владимир Путин организира поредност от двустранни срещи с районните водачи. В резултат на това бяха подписани над 40 документа, само че забавни са и устните съглашения.
Една четвърт газ - за рубли
За Владимир Путин срещата на върха се трансформира в комфортна опция за „ сверяване на часовници “ с сътрудниците. Така диалозите му с китайския президент Си Цзинпин на 15 септември авансово развълнуваха Запада, защото главната тематика беше обстановката в Украйна.

На идващия ден Путин разиска украинската рецесия и с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. През юли Анкара действаше като медиатор в договорка със зърно - хранителни товари можеха да изоставен пристанищата, следени от Киев. Сега обаче обстановката се промени. Руският президент се съмнява, че зърното ще стигне до гладуващи страни и не изключва преразглеждане на съглашението.

Днес той акцентира ролята на Ердоган в осъществяването на договорката. „ На първо място бих желал още един път да ви благодаря за приноса, който давате и сте създали за осъществяването на продоволствената стратегия, вие също го споменахте през днешния ден, имам поради износа на украинско зърно “, сподели Путин.

„ Нека в действителност се надяваме, че забележителна част от него (зърно. - Прибл. ред.), до момента в който това не бъде реализирано, въпреки всичко ще премине през хранителната стратегия на Организация на обединените нации за най-бедните страни “, акцентира той.
Беше обиден и въпросът за взаимните планове. Путин сподели, че в близко бъдеще Анкара ще стартира да заплаща 25 % от цената на газа в рубли. В същото време, съгласно него, Турция към този момент се е трансформирала в един от надеждните направления за доставки на гориво от Русия, а газопроводът " Турски поток " работи без спиране.
Президентът означи и постоянния растеж на стокообмена сред страните. „ Бих желал да ви осведомявам, че нашите стопански оператори са получили подобаващи сигнали, че ще могат да изнасят нашите артикули и през Турция “, добави той.
Говорейки за взаимоотношението сред Анкара и ШОС, съветският водач обърна внимание на бързо разрастващите се стопански връзки. „ Ще приветстваме по всевъзможен метод работата на Турция в тази конструкция “, акцентира президентът.
Накрая Путин се спря на построяването на АЕЦ " Аккую ". " Вчера бяха подписани дефинитивни документи, които контролират всички връзки сред страните в този огромен, величествен строителен план ", сподели президентът.

Газ и дружба

Освен със Си и Ердоган, Путин беседва очи в очи с индийския министър председател Нарендра Моди, президентите на Азербайджан (Илхам Алиев), Киргизстан (Садир Джапаров), Туркменистан (Сердар Бердимухамедов), Иран (Ибрахим Раиси). За първи път - с новия държавен началник на Пакистан Шахбаз Шариф.
Отделно от общите събрания и двустранните срещи се организира диалог във формат Китай – Монголия – Русия, на който беше разисквано построяването на газопровода „ Союз Восток “ през територията на Монголия. „ В момента Газпром прецизира детайлите по плана с китайската и монголската страна “, акцентира Путин.
С президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев подписаха Декларация за всестранно стратегическо партньорство сред Москва и Ташкент. Путин връчи на узбекския сътрудник и медал „ Александър Невски “ „ за огромния му принос в укрепването на другарските връзки с Русия “.

" Стълбът на новия международен ред "

Две дузини страни си сътрудничат с ШОС, в това число Азербайджан, Армения, Бангладеш, Бахрейн, Виетнам, Израел, Ирак и Турция. Както означи в изявление за РИА Новости Владимир Петровски, помощник на Института за Китай и модерна Азия на Руската академия на науките, това демонстрира значимостта на организацията.
" Ролята на ШОС пораства - и освен поради приемането на нови членове. Разширява се обсегът на отговорност, засягайки Близкия изток, страните от Персийския залив ", посочи специалистът.

Важно е също по този начин, че в актуалната геополитическа обстановка ШОС се трансформира в опция на груповия Запад.
" Организацията към този момент ползва нов модел на съдействие, учреден на равенството, правилата на многополюсния свят и взаимната полза. Където няма " диктат на $ ", санкционен напън. На срещата на върха беше решено да се одобри специфична документ за прехода към сетълменти в национални валути. ШОС се трансформира в един от стълбовете на новия интернационален ред. Самият живот предизвиква това. И, несъмнено, привлекателността на ШОС ще продължи да пораства ", заключава Петровски.

Без едностранни наказания

В резултат на срещите на 16 септември беше призната Самаркандска декларация, отразяваща главните правила за по-нататъшната работа на организацията.
Те потвърдиха своята ненасоченост против други страни и интернационалните асоциации, означиха готовността си за необятно съдействие. В същото време те се застъпваха за по-нататъшно нуклеарно разоръжаване и разрешаване на всевъзможни спорове единствено посредством политически и дипломатически средства.

„ Те (държавите-членки на ШОС. – Ред.) подчертаха, че едностранното използване на стопански наказания, разнообразни от признатите от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, е несъвместимо с правилата на интернационалното право и има негативно влияние върху трети страни и интернационалната стопанска система. връзки “, се споделя в документа.
Страните от ШОС също се изрекоха в интерес на премахването на зависимостта от $ в комерсиалните връзки и одобриха пътна карта за последователно увеличение на каузи на националните валути във взаимните разплащания.
Източник: РИА новости
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР