В Съединените щати мнозина изпитват първия голям взрив на арктически

...
В Съединените щати мнозина изпитват първия голям взрив на арктически
Коментари Харесай

Установиха причината за арктическия взрив, който вкара САЩ във фризера през последните дни

В Съединените щати мнозина изпитват първия огромен гърмеж на арктически въздух за 2024 година Палта и ръкавици излизат от дрешниците, а нагревателите работят изключително, като температурите падат с повече от 25 градуса под естественото в някои елементи на страната. Но въпросът в съзнанието ни… постоянно задаващият се въпрос, който всеки си задава, когато студеният въздух се популяризира из цялата страна…

Стратосферният полярен ураган играе ли роля в това захлаждане? Прочетете, с цел да разберете!

Стратосферни шенанигани

Ако би трябвало да охарактеризираме държанието на стратосферния полярен ураган през последната седмица, бихме споделили, че работи... катерица. В сходство със статута на звезда, който му дадохме, стратосферата наподобява знае, че всички гледат и е решила да направи нещо ненадейно.

От седмици приказваме за стоплянето на температурите и отслабването на полярните вихрови ветрове, които са на 47 км. над нас над Арктика. Досега това спиране на полярния ураган е нищожно, не доближава обръщането напразно (запад на изток → изток на запад), което дефинира огромно ненадейно стратосферно стопляне. Нашата обява предходната седмица изяснява, че това огромно събитие за стопляне е било неуловимо до момента заради неналичието на талази, разпространяващи се от тропосферата изпод до главното равнище на стратосферния полярен ураган. Малките стопляния сами по себе си не са непредвидени. Нито пък нормално се чака да се усещат чак до повърхността.

Атмосферните условия през последната седмица. През последните няколко дни (ляв панел) вихърът в долната стратосфера беше раздран изпод с излизане на два по-малки лоба, единият от които висеше много над източната част на Северна Америка. Едва през последните ден или два (десен панел) това делене на вихъра се разшири до 10-hPa. Изображение на NOAA Climate.gov, основано на данни от Global Forecast System, предоставени от Laura Ciasto.

Но това, което прави настоящето държание на стратосферата ненадейно и ненапълно рядко, е, че полярният ураган наподобява е по-нарушен на по-ниските равнища, по-близо до границата стратосфера-тропосфера. Повече от седмица в тропосферата над Гренландия се следи високо налягане [бележка под линия #1]. Възможно е скорошното леко стопляне на стратосферата да е засилило това високо налягане в Гренландия, което по-късно е забило чеп в разтегнатия полярен ураган в най-ниската част на стратосферата, разделяйки го на два дяла.

Това разстройване в долната част на стратосферата е повлияло на ветровете над нея и наподобява ще стане задоволително мощно, с цел да обърне изцяло ветровете на полярния ураган в междинната стратосфера. Прогнозата е, че на следващия ден евентуално ще настъпи огромно ненадейно стратосферно стопляне. Обикновено тогава стартира вълнението по отношение на това дали ще забележим някакви повърхностни въздействия, защото измененията в полярния ураган предават пътя си надолу към долната стратосфера и от време на време тропосферата. Но защото долната стратосфера е смутена от известно време, ние към този момент сме нащрек за промени в тропосферата.

Подразняване на тропосферата

Въпреки че ще би трябвало да изчакаме и да забележим до каква степен това малко, само че огромно спиране на полярния ураган може да повлияе на метеорологичните модели през идващите няколко седмици, наподобява, че незначителното стопляне през първата седмица на януари и последвалото заличаване на полярния ураган в долната стратосфера бяха задоволителни, с цел да оказват помощ най-малкото да се приготви почвата за експлоадирането на леден въздух над Северна Америка през миналия уикенд. Все още не сме говорили доста за въздействията на повърхността, само че сме склонни да мислим за това във вероятностен смисъл: нарушен полярен ураган усилва възможностите тропосферният струен поток да остане преместен по-на юг, което усилва риска от експлоадиране на леден въздух над източните Съединени щати и Европа. Най-важното е, че това „ зареждане на заровете “ за леден въздух може да продължи до 6 седмици след спиране на вихъра, което прави тези събития подобаващи за метеорологичните времеви мащаби, само че също и за по-дълги подсезонни прогнози (напр. Седмица-2 до Месечни перспективи).

Разлики от междинната дебелина на атмосферата (стандартизирани геопотенциални аномалии на височината) във въздушния дирек над Арктика от тропосферата до стратосферата от средата на ноември 2023 година Долната стратосфера и горната тропосфера са били най-силно свързани през последните няколко дни, както е обозначено с аномалии с огромна дебелина (оранжеви области, предполагащи по-слаб от междинния полярен вихър). Въз основа на модела на Глобалната планирана система (GFS), тази връзка може да продължи още няколко дни, преди да отслабне, както е посочено от плануваните аномалии с ниска дебелина на тропосферата (лилава област), които не се простират в стратосферата. Изображение на NOAA Climate.gov, приспособено от оригинала от Laura Ciasto.

Важно е да се означи, че до момента в който полярният ураган може да е изиграл роля в изтласкването на настоящия струен поток на юг и може да помогне този модел да се резервира, има доста други фактори, които водят до експлоадиране на леден въздух. Други климатични процеси като продължаващия Ел Ниньо също оказват въздействие върху местоположението на струйния поток през зимата. И струйният поток не постоянно би трябвало да бъде тласкан от климатичните процеси в тропиците или стратосферата; може да се тласне (това, което бихме нарекли вътрешна колебливост ).

Трайни усещания?

Въз основа на последните планирани модели се чака цялостното раздробяване на полярния ураган в огромно ненадейно стратосферно стопляне да бъде малко. След това прогнозната междинна стойност подсказва, че вихърът ще спре своите операции и ще се ускори още веднъж до естествената си скорост. Докато полярният ураган в междинната стратосфера има наклонност да се възвръща бързо след тези разстройства, всевъзможни резултати върху тропосферния струен поток и неговите метеорологични модели биха могли евентуално да се задържат за известно време. Това не значи автоматизирано повече епидемии със леден въздух, както видяхме тази седмица, само че ни дава предизвестие, че рискът от тези събития е малко по-висок през идните седмици.

Наблюдавана и планувана (NOAA GEFSv12) скорост напразно в полярния ураган спрямо естествения диапазон на колебливост (бледо засенчване). Въз основа на прогнозата от 15 януари 2024 година стратосферните полярни вихрови ветрове ще намалеят до нула, като тъкмо ще доближат прага на огромно ненадейно стратосферно стопляне през идващите ден или два. Това положение на огромно стопляне ще бъде малко и се предвижда ветровете още веднъж да станат западни, като се усилят до съвсем естественото си положение през идната седмица. Вихърът може даже да стане по-силен от естественото въз основа на междинната стойност на всички самостоятелни прогнози, само че този резултат е нерешителен заради огромния диапазон на обособените прогнози. Изображение на NOAA от Laura Ciasto.Бележки под линия

Понякога над район (като Гренландия) ще се сътвори център за високо налягане и ще остане там няколко дни. Когато това се случи, метеорологичните модели, които нормално се движат от запад на изток, са „ блокирани “ и би трябвало да се движат на север или на юг от центъра на високото налягане. Продължаващото високо налягане над Гренландия не е извънредно през зимата и от време на време се назовава гренландски блок.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР