В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, не се уважава

...
В съдебната власт се случва тоталитарен преврат, не се уважава
Коментари Харесай

Гешев пред ВСС:В съдебната власт върви преврат. Зад това стои ГЕРБ. Готвят кървави чистки!

" В правосъдната власт се случва тоталитарен прелом, не се почита разделянето на управляващите. Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични ползи. Те казват и се готвят за нещо, което наподобява на кървави чистки. Хора, които желаят да изтърбушат нашата правосъдна система. Тези хора освен разрушават държавността, само че безусловно я яхват. Аз съм зложелател на този, който нарушава законите и конституцията. Това наподобява на опит да се обхване всичко - законодателна и изпълнителна власт, скоро ще желаят да обзет и президента, когото сега назовават с най-различни времена. Аз и сътрудниците ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически сътрудници, защитавайки българския суверенитет. Целта на моите сътрудници оттук насетне е същинска правосъдна промяна. Аз избрах и няма да мълча ", съобщи на днешното изключително съвещание на Висш съдебен съвет Иван Гешев.

 

Висшият правосъден съвет разисква второто искане за отстраняването на основния прокурор. Пленумът на Висш съдебен съвет стартира съвещанието си, на което се очакваше да вземе решение. С 19 гласа " за " и без нито един " срещу " второто искане за отстраняването на Гешев като основен прокурор е несъмнено като възможно.

 

По-късно Висш съдебен съвет сплоти двете оферти в едно произвеждане. Това стана с 16 гласа " за ". Против гласоподаваха трима от държавното управление на правосъдната власт.

 

Все още не е ясно по кое време ще се организира дебатът всъщност. В последното си съвещание отпред на Пленума служебният министър на правораздаването Крум Зарков подсети, че този въпрос се взема решение от министъра на правораздаването, какъвто той от на следващия ден най-вероятно няма да бъде.

Според признатите от самия Висш съдебен съвет правила дебатът всъщност би трябвало да се организира до 7 дни след допускането на настояването.


На 25 май Пленумът на Висшия правосъден съвет откри процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор и позволи събирането на доказателства по предлагането от шестима членове на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. То е поради вероятно позволено тежко нарушаване на служебните отговорности и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

 

Според Гешев офанзивата против него идва от партия ГЕРБ.

" Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази задача. Само делата имат значение, думи, които виждаме ясно, са се обезценили. Ако не се постави завършек на превзетата страна, наглостта няма да има край ", добави Иван Гешев.

 

„ Искат да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни олигархични ползи. Но това може да стане единствено през труповете на хората, които са починали, с цел да съществува тази страна. Тук става дума за европейски, морални и етични полезности на българите “, уточни Гешев.

 

Според него сега няма право, а сталинизъм. „ Това е персонална оценка, на която имам право, съгласно българската Конституция. Вие не ме харесвате, добре, само че това ли е най-важният проблем сега? “, попита той.

 

Второто предложение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността " основен прокурор " бе направено от четирима членове на Прокурорската гилдия.

 

Искането е по отношение на изявление на Гешев по време на негов брифинг на 15 май, в който той назовава българските политици в целокупност – " отпадък ".

 

Според четиримата прокурори обвинител №1 е употребявал език, който съгласно тях е в нарушаване на Етичния кодекс на магистратите.

 

Искането е импортирано от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

 

" Ясно е какъв е политическият отпадък в Народно събрание, съдейки от изказванията на някои така наречен политици, и е време да бъде изметен този, както споделих, политически отпадък ", сподели по време на 40-минутното си изказване на 15 май основният прокурор Иван Гешев.

 

То беше първото след гърмежа до автомобила му на пътя Самоков- София. В него обвинител №1 разгласи, че е в ход проект за неговото премахване, зад който стоели заместникът му Борислав Сарафов и експремиерът Бойко Борисов.

По това време беше реалност първото искане на шестима правосъдни кадровици за предварителното преустановяване мандата на основния прокурор поради интервенция му в следствието на гърмежа от 1 май.

Изразът " политически отпадък ", още един няколко пъти от Иван Гешев, стимулира четирима от тях да внесат второто искане - този път за уронване престижа на правосъдната власт:

" Някои одобряват, че тези закани за така наречен политически отпадък приказват за това, че има каузи, които съзнателно се държат " на трупчета ". Това бяха внушения, които не считам, че е редно един магистрат в своя изказ и своите обществени дейности да позволява ", изясни пред " Хоризонт " един от вносителите Огнян Дамянов.

В мнение към настояването, което дефинира като неприемливо, Иван Гешев изяснява, че с израза " политически отпадък " е изразил " персонално мнение ", а и той бил необятно известен в обществото.

 

В четвъртък пленумът на Висш съдебен съвет позволи събирането на доказателства по първото предложение за предварително освобождение на основния прокурор, импортирано от шестима членове на Прокурорската гилдия, което е за тежко нарушаване на служебните отговорности.

 

Тогава Гешев не участва, а беше на конгрес в Бургас. Днес кадровият орган ще разиска дали да бъдат обединени двете производства.

 

От името на вносителите настояването показа Калина Чапкънова от Прокурорската гилдия. Тя прочете текстове от Етичния кодекс на магистратите, съгласно който магистратите би трябвало да се държат учтиво, общително и с почитание към жителите. Чапкънова уточни, че зад депутатите стоят над 3 млн. българи и държанието на основния прокурор е неприемливо и с дейностите си уязвил престижа на правосъдната власт.   

В началото на съвещанието думата взе основният прокурор Иван Гешев, който дефинира напъните за освобождението му като опит за прелом. Зад тези цели ясно прозира опит за политическа интервенция в правосъдната власт и нейното завладяване, сподели Гешев и добави: " Зад това стои политическато въздействие на партия ГЕРБ ".

 

След това направи просторно изявление, само че " заради извънредността на обстановката, която е обвързвана с моралните аспекти, няма да се ограничи единствено с предмета на полемиката ".

Ето какво сподели Иван Гешев пред пленума на Висш съдебен съвет:

Зад задачите на производството ясно прозират опити за завладяване на правосъдната власт. Нямам искания да приказвам от името на цялото общество, а от свое име и от името на хората, които споделят моето мнение.

Зад всичко това стои партия ГЕРБ. Това, което става, е тоталитарен прелом от хора, които са безпринципни, които не почитат разделянето на управляващите. А те споделят и се готвят за нещо, което наподобява на кървави чистки. Хора, които желаят да изтърбушат нашата правосъдна система. Тези хора освен разрушават държавността, само че безусловно я яхват. Аз съм зложелател на този, който нарушава законите и конституцията. Това наподобява на опит да се обхване всичко - законодателна и изпълнителна власт, скоро ще желаят да обзет и президента.

Може би и тези хора желаят да имат шкафчета. Защо бързате с тези хора, за какво не изчакате да видите какво ще стане с битката с мафията, която организира прокуратурата. Защо бързате? Правила, с цел да се махне една персона, а след това да се постави този, който желаят, не е право, а наподобява на сталинизъм.

 

Окей не ме харесвате, някои политици не ме харесват. Така ли би трябвало да се прави, с цел да се отбрани един някогашен министър-председател, може би Борисов.

Съдебната власт е в исторически миг и то е да прочистим Авгиевите обори на правосъдната власт, да вкараме ред в хаоса. Независимо къде съм, няма да се откажа нито аз, нито честните български магистрати от тази задача. И единствено делата имат значение. Позорът се сплотява. Това е, което медиите назовават овладяна страна. Твърденията, че прокуратурата е всемогъща, са неистина. Всички знаем, че правото е свещено. Някои хора разпънаха на кръст и пипат с мазни пръстчета по конституцията. Не знаят какво е героизъм. Аз и сътрудниците ми работим и ще продължим да работим с нашите евроатлантически сътрудници. Кое не харесвате на прокуратурата - че към този момент няма свещени крави ли? Целта - моята и на сътрудниците ми оттук насетне е същинска правосъдна рефора и отбрана на България от тези, които късат живо месо от нея, приключи Гешев.

Той е представляван от повереника си Радостина Константинова - Томова. Тя още веднъж сподели, че настояването е неприемливо. Една от аргументите е, че има запитване на Гешев до Конституционния съд. Адвокат Томова попита кое е предиздвикало тези хора, които преди три години са дали своят вот за него и са декларирали, че нямат подозрения в морала му, в този момент да желаят освобождението му.

Според Цветинка Пашкунова към сегашния миг заради бездействието на Народното събрание, което не избра своите представители във Висш съдебен съвет, актуалните кадровици са длъжни да гледат и настояването за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор и нямало съображение то да спре.

Според Гешев въпросът за легитимността на този Висш съдебен съвет имало морални и юридически аспекти. Въпросът за моралния се свеждали до това, което споделил Йордан Стоев от Прокурорската гилдия пред него, а точно, че " ГЕРБ са натиснали копчето на няколко индивида от Висш съдебен съвет ".

 

После попита Гергана Мутафова от квотата на коя политическа партия е? " Забавлявам се, просто ", продължи Гешев. (Мутафова е номинация на ГЕРБ б.р.)

Днес, в случай че ми остане време ще сезирам Конституционен съд и за Закона за правосъдната власт, заяви Гешев. Един от въпросите, които щял да насочи е за освобождението на основния прокурор са нужни 13 гласа, а на другите двама огромни в правосъдната власт - 17 гласа.

Четиримата, поискали отстраняването още веднъж споделиха, че няма да си създадат отказ. Никой не им бил оказвал влияние. Атанаска Дишева попита дали четиримата поддържат това предложение към днешния ден. Калина Чапкънова сподели, че поддържат напълно предлагането.

 

" Моделът на един някогашен министър-председател, за който в този момент всички други хора споделят, че желаят да имат същите шкафчета - това съгласно Гешев е моделът за завладяване на правосъдната власт и попита за какво толкоз се бърза с освобождението му.

 

Очаквайте детайлности

 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР