В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти

...
В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти
Коментари Харесай

Димов: През уикенда замърсяването на въздуха в София е било 2-3 пъти над нормите

В събота въздухът в София е бил нечист два пъти над нормите, в неделя – три пъти . Това сподели през днешния ден екоминистърът Нено Димов от Катовице, където се организира Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP24).
„ Това е неоспорим факт. Правим засилени инспекции със Столичната община от началото на сезона. При всички положения това не е задоволително. Знаете, че сега има доста мощна офанзива върху това да не се позволява развиването на процеса за старите боклуци от текстил. В „ Позитано” 20 доста интензивно възпират този развой – нещо, което смятам, че е прекомерно популистко на този стадий. Но без политически консенсус мъчно може да вървим напред по този проблем. Проблемът е сериозен, мъчно се върви напред, само че въпреки всичко имаме триумфи. Вече 7 града излизат от сферата на наказателните процедури и реализират годишните критерии и междинните правила за качеството на въздуха, за жалост, останалите не се приближават ”, уточни Димов.
Договореното Парижко съглашение би трябвало да се следва, само че по-високи упоритости към днешна дата България не може да не може да поддържа, добави министърът: „ Трябва да сме наясно, че тези упоритости ще дадат резултат в идващите 10 години. Нека да забележим първо какъв е резултатът, преди да приказваме дали тези упоритости би трябвало да се завишат или посоката би трябвало да бъде друга. Така или другояче отбраната на българската енергетика е значима, тъй като това е предмет на националната сигурност, това е въпрос да запазим тока по-евтин за българските жители и за българската икономика”, разяснява още Нено Димов.

Припомняме, че тази заран столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в своя Фейсбук профил, че през днешния ден " се чака превишаване на равнищата на фини прахови частици два пъти над нормата ". Градоначалникът разясни още, че " всички буферни паркинги на метрото ще работят изцяло гратис за всеки, който остави колата си и употребява градския превоз, до привършване на потенциала им ".

Междувременно от самодейността " Спаси София " предложиха следните ограничения за ограничение на казуса със замърсяването на въздуха:
- Дървена почивка за училищата;
- Безплатен градски транспорт;
- Проверки и санкции в кварталите, където обичайно се гори " каквото падне на разположение " ;
- Контрол над замърсяването в града от страна на всички чиновници на КАТ, които да стопират от придвижване коли без катализатори и непокриващи стандартите;
- Спиране на всички строителни действия за няколко дни;
- Спиране на системата за ранно предизвестие, която " явно не работи и подценява казуса " ;
- Внасяне в Народното събрание на предложение за смяна на законите, които да лимитират енергийните помощи под формата на дърва и въглища, замествайки ги с по-малко замърсяващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР