В събота Нотариалната камара и НАП ще обсъдят измененията в

...
В събота Нотариалната камара и НАП ще обсъдят измененията в
Коментари Харесай

НАП и Нотариалната камара обсъждат отпадането на декларации при сделки с имоти и коли

В събота Нотариалната камара и Национална агенция за приходите ще обсъдят промените в член 74, алинея 1, член 264 и член 265 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, които влизат в действие от 03.05.2024 година, оповестиха от Камарата.


Измененията плануват отпадането на декларациите за липса на непогасени обществени отговорности, с които жителите са длъжни да се снабдят и да ги показват при прекачване на недвижими парцели и моторни транспортни средства. Проверката за такива отговорности към този момент ще се прави от нотариуса по електронен път или, в стеснен брой случаи, от съдията по регистриране. Според тези промени нотариусите и съдиите по регистриране към този момент ще носят солидарна отговорност за отговорностите, дължими от жителите при неспазване на условията на закона.

Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени заявления на жителите годишно с ефикасна инспекция в действително време за съществуването на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, ще увеличи сензитивно събираемостта на приходите в бюджета.

Нотариусите ще имат далечен достъп до осведомителните системи на Национална агенция за приходите, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси. Той ще се осъществя взаимно от дирекция “Информационни системи и електронно ръководство ” и IT експертите на Нотариалната камара.

Изградения електронен продан на информация е новаторско решение за електронна административна процедура, която покачва ролята и отговорността на нотариуса при покупко-продажбите с недвижими парцели и моторни транспортни средства.

От Централното ръководство на Национална агенция за приходите ще вземат участие Силвия Стефанова - шеф на дирекция „ Събиране “, Боряна Георгиева - шеф на дирекция Обслужване “ и още четирима специалисти, в това число и от дирекция „ Информационни системи и електронно ръководство “. В това образование ще вземат присъединяване стотици нотариуси, чиновници в нотариалните адвокатски фирми, и съдии по регистриране./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР