В Русия разиграват и тормозят чужденците: от идната година ще

...
В Русия разиграват и тормозят чужденците: от идната година ще
Коментари Харесай

Тест за сифилис, проказа и наркотици: Как Русия тормози чужденци


В Русия разиграват и тормозят чужденците: от идната година ще би трябвало да показват на всеки три месеца тест за сифилис, проказа и опиати. Дори и децата над 6 години ще би трябвало да показват проби.

С голямо отвращение посрещнаха тази вест живеещите в Русия германци: Преди няколко дни бяха оповестени промени в закона, които задължават чужденците, работещи в Русия, да се подлагат на извънредно щателни и постоянни медицински прегледи. Новите правила влизат в действие на 28 декември.

Законът гласи: всички работещи в Русия задгранични експерти, техните фамилии, както и чужденците, които желаят да останат по-дълго в страната, би трябвало на всеки три месеца да се подлагат на медицински прегледи за такива заразни заболявания като сифилис,, проказа, туберкулоза и. Освен това те са длъжни да си вършат проби за приложимост на опиати и да дават на управляващите пръстовите си отпечатъци и биометрична снимка.

Новите правила важат и за деца над 6-годишна възраст. Ако бъде открита някоя от посочените заболявания, визата на чужденеца се приключва или не му се издава нова. Такъв човек става „ нежелана личност “ и би трябвало да напусне Русия. В момента чужденците, които аплайват за работна виза или имат намерение да останат повече от 3 месеца в страната, също би трябвало да показват доказателство, че нямат СПИН.

Изключения единствено за Беларус

Руското държавно управление до момента не е дало пояснение какво желае да реализира с новите правила. В разясненията към новия закон обаче се споделя, че жители от Беларус, Казахстан, Киргизстан, Молдова и Узбекистан общо съставляват най-голямата група чужденци в Русия, чиято бройка възлиза на 2,5 милиона души. Според този документ, до момента те подлежали единствено на инцидентни инспекции, така че съществувала заплахата да внесат в Русия „ рискови инфекциозни заболявания “. Многозначителен е фактът, че жителите на Беларус категорично са извадени от листата, доколкото официално се водят „ съюзни страни “. Хората от Беларус нямат потребност от виза за влизане в Русия, за тях важат и някои облекчения при търсенето на работа.
Редакцията предлага
Германско-руската Външнотърговска камара в продължение на месеци се опитваше да предотврати приемането на новия закон, само че съумя да реализира единствено един малък триумф, сподели нейният представител Торстен Гутман в отговор на питане на Дъждовни води. „ Първоначално тестванията трябваше да се вършат при всяко влизане в страната, в този момент са наложителни единствено на всеки три месеца “, изяснява той.

Къде и по какъв начин ще се организират проучванията и тестванията на чужденците – това вземат решение съветските управляващи. За живеещите в Москва чужденци това е Миграционният център в Сахарово, на към 60 километра от центъра на столицата. А там чужденците биват целеустремено и злонамерено разигравани, излиза наяве от писмото на един немски предприемач, който се опитал да си направи въпросните проучвания.

Истинско вървене по тъгите

Цялата процедура продължава най-малко четири работни дни, изяснява той. През първия ден предприемачът бил заставен да чака на обособени опашки във всеки един от четирите бранша на Миграционния център, с цел да бъде подложен на медицински обзор – в общо помещение, дружно със стотици други чужденци. „ Не бих се изненадал, в случай че съм се заразил с ковид: съвсем никой не носеше маска, отдалеченост не се спазваше никаква “, написа възмутеният немец.

През втория си работен ден, прекаран в Сахарово, германецът изпълнявал ролята на куриер сред другите съветски служби: взимал медицинските свидетелства от едно гише и ги занасял на другото гише, което отговаряло за висококвалифицираните фрагменти. Защото, съгласно разпоредбите, човек трябвало да прави всичко това персонално. На третия ден му правили проби за опиати. А най-късно през януари би трябвало още веднъж да посети Миграционния център, където да му вземат отпечатъци, да му създадат биометрична снимка и да фиксират всички тези персонални данни в системата.

Германският предприемач с съображение твърди, че сходна процедура е напълно неприемлива, още повече, че би трябвало да се организира на всеки три месеца и включва цялостна рентгенова фотография на белите дробове. „ При това състояние ще си потърся подобаваща работа в Германия. И мнозина считат същото като мен “, написа предприемачът.

Източният съвет на немската стопанска система – една организация с доста съществено въздействие - също оповестява, че измежду немските предприемачи в Русия се е надигнала вълна от отвращение, тъй като те „ с съображение се усещат обект на тормоз “.

Отлив на задгранични експерти и мениджъри

Според Източния съвет измененията в закона ще отхвърлен задграничните вложители от Русия и ще принудят доста задгранични експерти да изоставен страната. За същото предизвестява и Германско-руската външнотърговска камара. А всичко това заплашва и икономическото развиване на самата Русия, доколкото задграничните експерти и мениджъри имат сериозен принос към съветското стопанство.

По самодейност на двете немски организации през тази седмица 10 задгранични стопански сдружения, измежду които Асоциацията на европейския бизнес и Американската комерсиална камара, изпратиха писмо до съветското държавно управление, в което ясно показват, че новият закон ще докара до тежки последици.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР