В рубриката ВАSKET TIME ви срещаме с националния секционер по

...
В рубриката ВАSKET TIME ви срещаме с националния секционер по
Коментари Харесай

Владимир Искров пред ТОПСПОРТ: Баскетболът е семейство, с което играем

В рубриката " ВАSKET TIME " ви срещаме с националния секционер по баскетбол на колички.

Той е от треньорите, които са осъзнали, че най-важната му роля е да бъде образец за подражателство на своите състезатели. Въпреки това споделя, че не той предава уроците на момчетата си, а те го учат да бъде по-добър и да се оправя с всяка житейска обстановка.

Мечтае баскетболът на колички у нас да продължава да се развива със същия порив след европейското състезание и хората с увреждания да го практикуват, а за какво не и да го трансфорат в своя специалност.

Определя постоянството като основно за развиването на един сполучлив състезател. А когатого попиташ какво за него е баскетболът, дава отговор без да се замисля - семейство, с коетоиграем.

На вашето внимание треньорът на националния тим по баскетбол на колички Владимир Искров:

Г-н Искров, вие сте треньор на националния тим по баскетбол на колички, разкажете ни малко повече за тима и момчетата?

-Oтборът го създадохме през 2017 година, като това беше едно естествено продължение на тимовете, които имахме в България. Идеята беше да се даде по-голяма опция за изява на нашите момчета, освен в България, а и отвън границите на страната.

Защо се съгласихте да поемете този тим?

-Смятам, че това е единственият метод спортът да се развива, когато хората, които сме обвързани с него поемаме повече отговорности и даваме публичност и опция на баскетбола на колички в България да се развива.

Наскоро се организира европейското състезание, на което взехте шесто място. Как оценявате представянето на своите състезатели?

-България беше хазаин на европейското състезание, което е най-големият триумф за баскетбола на колички в България, тъй като към този момент има интерес от два тима да основат тимове на колички. Така ще се даде повече повсеместност на спорта, а това от своя страна ще помогне да имаме селекция за националния тим от повече тимове и градове.
 Снимка 440284
Източник:

Резултатът като точки не е толкоз значим, а по-скоро нашето присъединяване в това състезание. Това също по този начин даде опция на повече хора с увреждания да схванат, че има баскетбол на колички. За момента не търсим резултати, а повсеместност на спорта, с цел да доближи до повече хора и те да се ангажират с него. Ефектът, който има баскетболът върху с двигателен недостиг е непостижим, с която и да е друга активност в всекидневието им.

Какви са задачите ви с тима?

-Аз имам свои персонални цели за баскетбола на колички, които не знам дали ще се осъществят, само че имам вяра, че би трябвало да продължим с присъединяване си в интернационалните шампионати, да участваме на балканско състезание и даже, в случай че има опция да организираме такова идващото лято, с цел да може да продължи популяризирането на спорта. Вече сме стъпили на доста добра основа след европейското, само че развиването би трябвало да продължи, с цел да може хората да идват в залата да играят баскетбол.

Какво мечтаете да постигнете?

-Мечтая повече хора с двигателни увреждания да упражняват баскетбол. Вече имаме образец за наши момчета, които са почнали кариерите си в България и по-късно саотишли да играят в чужбина. Смятам даже, че за младежите с увреждания това би могло да бъде специалност и работа.
 Павлин Иванов пред ТОПСПОРТ: Искам да играя на най-високо равнище
Павлин Иванов пред ТОПСПОРТ: Искам да играя на най-високо равнище

В “BASKET TIME ” ви представяме първенеца с Балкан Павлин Иванов

Кой е най-ценният урок, който желаете да предадете на момчетата?

-Не мога да кажа, че предавам някакви уроци на състезателите си, по-скоро те ми дават образец по какъв начин самият аз да бъда по-добър човек и да се боря с всяка житейска обстановка. Уроците идват от тях към мен, а не противоположното.

Какво значи за вас треньорската специалност?

-Като играч съм имал благополучие да бъда при доста положителни треньори, по тази причина считам, че треньорът е образец за подражателство. Всеки един треньор във всеки спорт би трябвало да осъзнае, че в действителност неговата съществена задача е да бъде образец за своите състезатели. Това е доста мъчно и отговорно. Много постоянно ни се случва на нас - треньорите да не съумяваме да бъде най-хубавият образец, само че това отново е развой на образование, които е дълъг и лишава време и опит.

Кое е най-важното качество, което би трябвало да има един състезател, с цел да бъде сполучлив?

-Трудно е да се каже кое е най-важното качество, само че в случай че би трябвало да ги приоритизирам и да избера едно, това е постоянството.
 Снимка 440282
Източник:

Какво съгласно вас е равнището на баскетбола у нас?

-Баскетболът на колички в България е в самото начало на своето развиване. Приключихме шести на европейското състезание в дивизия C, което прави 26-то място в Европа. Ние сме напълно при започване на нашия път, само че на този стадий не е значимо какво е равнището, а хората да имат опция да практикуват този спорт, тъй като когато създаваш благоприятни условия, в един избран миг ще стартират да идват и резултати.

Какво смятате, че би трябвало да се промени генерално?

-Реално би трябвало да имаме повече мачове, повече интернационалните срещи и шампионати, което отново ще даде подтик и развиване на спорта в България.

За мен баскетболът е...

-Преди известно давахме изявленията и всеки от състезателите трябваше да каже какво е за него баскетболът. Тогава едно от момчетата даде най-хубавото определение - той е семейство, с което играем.
 Снимка 440283
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР