В родното село на Чудомир, Турия, за поредна година се

...
В родното село на Чудомир, Турия, за поредна година се
Коментари Харесай

25 състава с над 1000 участници в маскарада Старци в Турия

В родното село на Чудомир, Турия, за поредна година се организира обичайният Фестивал на маскарадните игри “Старци в Турия”, съобщи кореспондент на .
В събитието взеха присъединяване 25 състава с над 1000 участници от цялата страна, които през целия ден представяха богатото завещание на кукерските и обредните игри, присъщи за началото на зeмеделската година .

Кукерският празник в Турия е самобитен свършек на сезона на маскарадните игри в цялата страна, а участващите сформира получиха парични награди, обезпечени от Община Павел баня, кметството в село Турия и читалище “Чудомир”.
Групите от обитаемоте места отвън община Павел баня бяха оценени от умело жури с ръководител акад. Крум Георгиев от “Общество за фолклор”.
Стотици поданици и посетители на село Турия пристигнаха да следят фестивала, който продължи през целия ден и приключи с национални хора.

След събитието се организира и научна конференция, в която експерти - етнолози и фолклористи - разясниха тематиките за произхода и смисъла на маскарадните игри както в района, по този начин и в цялата страна.
Вижте още фотоси в ГАЛЕРИЯТА
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР