В родната история често ще попаднем на хора, които са

...
В родната история често ще попаднем на хора, които са
Коментари Харесай

Петър Петров – инженерът със смъртна присъда от Народния съд и милионер в САЩ

В родната история постоянно ще попаднем на хора, които са трансформирали света, само че във времето са забравени. Със сигурност е занимателно да слушаме по какъв начин хора като Джон Атанасов трансформират света със основаването на компютъра, или по какъв начин Стоян Ватралски написа песента, с която се дипломират всички бакалаври в Харвард и до през днешния ден. Не би трябвало да забравяме и инженери като Светозар Пренов, които изпреварват времето и демонстрират съвършената бизнес процедура и е индивидът, който първи слага радиоапарат в автомобил. Впрочем можем да изброим доста, само че дано обърнем внимание на един специфичен човек, който трансформира вечно времето. В България е прочут като инженер Петър Петров, до момента в който в Съединени американски щати ще бъде прочут като Питър. Има и още едно особено название – „ индивидът от Аполо “.

Нека стартираме през цялото време. Петър Петров е роден в село Брестовица на 21 октомври 1919 година Баща му е духовник, който има желание не просто да даде най-хубавото на сина си, само че и да го направи академик. Петър живее с двете си сестри, които също съумяват да доближат положителни житейски висоти, едната се реалокира в Съединени американски щати и остава там, до момента в който Петър първо приключва духовната семинария. Връзката му с Бог не може да се назова слаба, само че самият той има други проекти. На 20-годишна възраст през 1939 година се записва във Френския задграничен легион. Трябва да предупредим, че това е човек, чието съществуване е не просто почтено за филм, само че и гаранция, че в миналото може да печели прекалено много награди Оскар, не му би трябвало доста. В най-ранна възраст съумява да види и първата армейска загуба.

Отбранителната линия Мажино се пречупва под натиска на Нацистка Германия и Петър бързо е изпратен в лагер за военнопленници в Полша. Напуска го едвам през 1941 година и се завръща назад в България, положителната вест е, че по това време Германия към този момент е съумяла да наложи своето несъгласие над страната, което е надалеч по-добрият резултат от сгазването на възстановяващата се България. След като страната ни публично се счита за сътрудник без избор, немците освобождават всички български военнопленници, включително и Петров. Тук е моментът, в който желаеме да попитаме дали знаете какво се случва с всички българи, които се озовават в Германия, когато идват събитията от 9-и септември 1944 година?

Те, дружно с доста други евреи по желанието на по този начин нареченото дефинитивно решение, автоматизирано са изпратени в лагери на гибелта. Не е неприятно да знаем това, тъй като не приказваме за български военнослужещи, а за най-обикновени хора, които в този миг обитават на тази територия – учещи и работещи са оповестени за врагове. Петър се завръща назад и е разпределен в гвардейската рота на цар Борис III, като даже доближава до управителния пост, като човек с много добър армейски опит. Очаквано, служи до 1944 година и при идването на Червената войска, Петров бърза да избяга, колкото се може по-далече, тъй като знае, че ще бъде хванат, а също така дълго време е разгласен за зложелател и даже има смъртна присъда, сложена от Народния съд.

Същата стои доста дълго време, преди да бъде отстранена дефинитивно след 1989 година За следващ път се постанова да избяга в Германия. Семейството му е репресирано и в идващите 55 години Петър няма да види в никакъв случай България. Отново безприютен, стартира да се лута в една непозната и до неотдавна вражеска страна. Сега обаче има опция да учи и откакто не носи нито кръст, нито оръжие, науката остава единственото свободно и тъкмо решение. Избира Мюнхен и се записва в университетът там, като избира компетентност електроинженер и в следствие през  1947 година ще успее да я приключи, само че в същото време с тази дисциплинираност записва редом и още една – машинен инженер в корабостроенето. Следващата му значима дестинация е Южна Африка.

Не са ясни желанията му, само че може би просто се е опитвал да избяга по-далече от Европа, притеснявайки се, че най-вероятно ще бъде хванат и върнат назад в страната. При завръщането си в Германия се среща с Хелен Филипс и двамата остават неразделни в идващите 52 години и имат три деца. След скромната гала, Петър взема решение да се насочи към Съединени американски щати. Там технологията е на особена респект, само че за виза се чака прекомерно дълго. Подава документи за Канада и през 1951 година се озовава в Торонто дружно със своята брачна половинка. Познанията му в технологията незабавно намират работа и претовареност по планове във Военновъздушни сили бази в най-различни дестинации, в това число и Гренландия.

Българинът публично стартира самоуверено напред своята работа и доста скоро е поканен в Индокитай, където стартира да оказва помощ в проектирането на мостове и ел. централи. Автор е на 19-метров катамаран – тип кораб и с него се насочва назад към Съединени американски щати. Впрочем има и известна претовареност на територията на Африка, за която е мечтал по-рано. Годините минават и се стига до именитата 1957 година Съюз на съветските социалистически републики публично изстрелва първия неестествен сателит, а това кара Съединени американски щати не просто да запретне ръкави и да намерения по какъв начин да отвърне на удара. За къс интервал се събират допустимо най-големите експерти, които са съумели да избягат в Съединени американски щати. Не е загадка, че някъде в края на Втората Световна война, борбата сред великите сили към този момент не е за територия, а за мозъците на Германия. Съединени американски щати не се лимитира единствено на своя територия, тя е подготвена да търси хора от целия свят, които имат знания в съответната сфера, въпреки и тъкмо в галактическата едвам в този момент да стартира прохождането.

Докато се намира за следващ път в Индокитай, получава призовка да се върне назад в Съединени американски щати и още веднъж на своя личен транспортен съд потегля още веднъж. Американците в действителност го посрещат задушевно и правят оценка високо неговия възторг. И има за какво, той работи върху метеорологични и информационни спътници, има заслуги в отдела на „ Харис “ за полупроводници. Преминава всяко изявление с изключителна лекост и доста скоро името му ще участва като водещ експерт в региона на техниката в областта на метеорологичното прогнозиране и информационните спътници, той основава тъкмо две такива системи и показва цялостното си качество. Мнозина най-вероятно не знаят, само че откакто Виден Табаков е свикан от Вернер декор Браун – немският откривател на немските ракети V1 и V2, предстоящо можем да видим, че е решил да притегли колкото се може повече български експерти в отдела си. Петров е извикан да взе участие в плана за ракета Сатурн, която ще влезе в програмата „ Аполо “.

Работи като инженер и качеството му несъмнено е очебийно. Помага за основаването на по този начин наречените ракетни носители и откакто завършва работата си през 1968 година към този момент нищо не може да го спре да сътвори своята лична компания. Веднага има и подготвен план – първият безжичен сърдечен екран. Сега вършим дребна къса пауза, с цел да помислите кой е съумял да помогне в следствие на милиони хора и на редица лечебни заведения. Апаратът, който пиука във всяка една сцена е бил концепция на Петър Петров. Следващото откритие е нещо, за което подозираме, че всяко дете е мечтало в най-ранна възраст. Електронният ръчен часовник, първият в миналото създаван, е дело на Петър Петров и носи името „ Пулсар “.

 1024px-PulsarLED

Редно е да отбележим, че малко след закупуването на компанията на Петър Петров, швейцарската компания декларира, че е автентичен откривател, само че дано не се бъркаме толкоз елементарно.

Цената му е много сериозна и в случай че проследим времето от 1969 до 2015 година несъмнено Петров е основал класика – тогава часовникът му се продава за сумата от 2100 щатски $. В следствие продължава да се постанова, а през днешния ден е много специфичен аксесоар. Следващото откритие е апарат за премерване на замърсяването на околната среда, то също има необикновен триумф. В следствие компанията му стартира да натрупа супата от 50 милиона щатски $ годишно. През 1989 година я продава на шведски вложител. С получената сума от едната компания, незабавно отваря нова с името „ Тайм Домейн Корпорейшън “. Същата създава чипове за свръхшироколентови сигнали с извънредно ниски мощности на спектрална компактност. Продължава да работи и за NASA и като цяло има доста предпочитание да предложи част от техниката на България, само че за жал времето го изпреварва. До края на живота си, той ще владее свободно седем езика, връзките му с авторитетни персони в Съединени американски щати не са по никакъв начин малко, прочут е даже на Централно разузнавателно управление на САЩ, тъй като не един път е бил призоваван, с цел да оказва помощ.

Петров модернизира лодката-катамаран „ Джемини II “ и по-късно с нейната база оказва помощ на Лий Тейлър, с цел да може да сложи международен връх за скорост във вода през 1967 година Петър Петров умира на 27 февруари 2003 година Българинът оставя след себе си доста съществени достижения, редица апарати, освен това във всяка една сфера, в която е работил и най-важното, както Асен Йорданов разполага с нос в Антарктида, по този начин и Петров има точка в ледената пустиня, като знак на респект и почитание, за всяко едно изобретение, което е направил. Смята се, че е посетил България малко преди гибелта си.

Снимки: Pinterest/Katya Encheva

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР