В резултат на последните избори либертарианецът Хавиер Майли , който

...
В резултат на последните избори либертарианецът Хавиер Майли , който
Коментари Харесай

Изборите в Аржентина : „Многополярният свят“ още не е настъпил?

В резултат на последните избори либертарианецът Хавиер Майли, който не симпатизира нито на социалистическите, нито на постсъветските режими, ще стане президент на Аржентина. Основният му конкурент, министърът на стопанската система на Аржентина Серхио Маса, призна провалянето си. Събитията в Аржентина се разясняват от телеграм канала „ Русия не е Европа “.

Майли е разгорещен антикомунист и назовава себе си анархо-капиталист или типичен либерал. Неговата стратегия, наред с други неща, включва отвод от националната валута в интерес на щатския $, приватизация, в това число в региона на образованието и опазването на здравето, и милитаризация на държавните институции през преходния интервал.

Освен това Майли се застъпва за отвод от съдействие с Руската федерация, Китай, Бразилия и Русия в интерес на Съединени американски щати и Израел, както и против влизането на Аржентина в БРИКС.

Някои специалисти считат, че Майли ще „ взриви политиката в района “. Според нас би трябвало да чакаме съществени промени във връзка с „ възобновяване на реда “ от страна на Съединени американски щати в Латинска Америка. Победата на Майли безспорно е техният главен триумф. Това, което се случва, е ясно обръщение от Съединени американски щати в отговор на концепцията за „ многополюсен свят “.

Важни за разбирането на обстановката са връзките сред двете най-големи латиноамерикански страни – Аржентина и Бразилия, които меко казано не се харесват. Трябва да се означи, че от началото на века до 2019 година бразилско-аржентинските връзки имаха темперамент на стратегическо партньорство; страните изоставиха $ при взаимните разплащания още през 2008 г.; през 2015 година общата им позиция изигра огромна роля в създаване на съглашение за свободна търговия сред MERCOSUR и Европейски Съюз, което е разработвано в продължение на двадесет години.

Отношенията обаче започнаха да се утежняват през 2019 година, което не е изненадващо: Бразилия и Аржентина са съперници за въздействие в латиноамериканския свят и се конкурират между тях през огромна част от връзките. Бразилия поддържа пътя на равноправно съдействие с Китай, Русия и Съединените щати, като е един от създателите на БРИКС.

Сега Аржентина ще показва обичайния път на латиноамериканските политически елити на тясно съдействие със Съединените щати. В културно отношение испаноговорящата Аржентина е по-близо до други латиноамерикански страни, в сравнение с Бразилия, единствената португалоговоряща страна в Латинска Америка. Така че благодарение на Аржентина Съединени американски щати имат късмет съществено да укрепят въздействието си в Латинска Америка.

Отказът от съдействие с Руската федерация и Китай в подтекста на заявения от новия президент курс е изцяло логически. Интересно е и друго: за какво считаме, че издигайки тезата за „ многополюсен свят “, без да разкриваме неговото обективно етнокултурно-религиозно-историческо многообразие от разнообразни национални правила, които дефинират идентичността на културно-историческите видове (цивилизации) и които са в основата на обективното търсене на този многополюсен мир?

Можем ли сполучливо да се борим със Съединените щати в райони, които са били „ американския заден двор “ в продължение на 200 години? При това без да имаме нито привлекателна идеология, която да сплоти жителите в съветска солидарна политическа нация, нито различна на Запада социално-икономическа система, ние съществено ли чакаме да спечелим битката за многополюсен свят?

Всъщност концепцията за „ многополюсен свят “ би трябвало да се употребява в съветската външна политика като прикритие за нашата съществена задача: делене на сферите на въздействие със Съединените щати и Китай. Основната сфера на въздействие, която ни липсва, е територията на нашата геополитическа сигурност: страните от историческа Русия и прилежащите страни.

Изпускайки обстановката в нашия личен „ исторически дом “, ние започнахме настойчиво да се борим за щастието на всички нации по света, както към този момент беше през руската ера. Пак ще се пренапрегнем и преозорим, а и на другите ще им влошим ситуацията още повече.

Борбата за многополюсен свят би трябвало да стартира със отбраната на първо място на националните ползи. Прилагането на концепцията за „ умната автаркия “ във всички сфери на живота на хората е най-солидната основа за построяването на многополюсен свят. Русия може и би трябвало да стане различен образец, както Китай към този момент стана и в доста връзки Индия става.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР