В резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните

...
В резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните
Коментари Харесай

Топлофикация Плевен има милиони недовзет приход заради газа

В резултат на по-високите цени на природния газ и въглеродните излъчвания по отношение на заложената прогноза в ценовото решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) към края на юни 2022 година ще имаме недовзет доход в размер на 45 милиона лв., оповестиха от " Топлофикация Плевен ".

От сдружението припомнят, че на 1 юли 2021 година КЕВР утвърди пределни цени на топлинната сила за всяко топлофикационно сдружение след осъществен регулаторен обзор и използване на ценообразуващия модел за интервала 1 юли 2021 година - 30 юни 2022 година

" Недовзетият доход се получава заради това, че в цената на топлинната сила разноските за природен газ са изчислени при междинна цена към 50 лева./ мвтч, а действително " Топлофикация Плевен " заплаща природния газ при по-високи цени. В момента ние се намираме в един регулаторен капан. Купуваме гориво на доста по-скъпа цена, а осигуряваме топлинна сила на доста по-ниска ", обясниха от предприятието.

И допълват, че мъчно биха излезли от тази дългова серпантина, което води до понижаване на нужните доходи, свързани с активността. Съкращавали се разноски, свързани с ремонтните стратегии и вложенията.

" Нашите чиновници също са жители на България, а инфлацията и увеличените цени на артикули и услуги изяждат техните заплати. Ние като шеф не можем да си позволим да актуализираме заплатите, тъй като сме на ръба на оцеляването “, допълниха от сдружението.

Относно получените обезщетения и дали те биха могли да покрият този недовзетия доход от " Топлофикация Плевен " показаха, че те са включени към плановете. Те покривали единствено част от целия недовзет доход, който „ Топлофикация Плевен " генерира вследствие на невиждания растеж на цената на природния газ и въглеродните излъчвания.

" Спазвайки законовия период, подготвихме и внесохме в КЕВР нужните документи и планове за смяна в цената на топлинната и електрическата сила през идващия регулаторен интервал.

Посочили сме цената на недовзетия доход от природен газ и излъчвания. Предложените цени са получени на база увеличената стойност на синьото гориво и въглеродните излъчвания, които се търгуват за 80 евро за звук при към 50 евро единствено преди година ", прецизират от топлофикацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР