В резултат на неравномерното въздействие на ограничителните мерки и свиването

...
В резултат на неравномерното въздействие на ограничителните мерки и свиването
Коментари Харесай

Въпреки кризата при повечето общини има ръст на добавената стойност

В резултат на неравномерното влияние на ограничаващите ограничения и свиването на интернационалните туристически потоци върху обособените браншове на стопанската система, резултатът на рецесията върху обособените групи общини е несиметричен. За да оценим динамичността при неналичието на данни за Брутният вътрешен продукт на общинско равнище съпоставяме добавената стойност по факторни разноски на човек от популацията през 2019 и 2020 година

От 257 общини, за които Национален статистически институт дава информация, през 2020 година се следи спад в 109, а в 148 – растеж, с други думи в множеството общини макар утежняването на общата икономическа обстановка на страната има усъвършенстване в икономическите условия. От значение са обаче разположението и икономическият профил на тези общини – множеството от тях са в Северна България, където цели области остават релативно незасегнати от рецесията и даже резервират предкризисната си позитивна динамичност. Това обаче са и най-слабо стопански развитите елементи на страната, които постоянно остават настрана от общите процеси.

Прави усещане и позитивната динамичност към Пловдив, където бързото възобновяване на промишлеността през втората половина на 2020 година също разреши опазване на растежа. В столицата има растеж на добавената стойност на човек от 5%, най-много с помощта на бързата акомодация на високотехнологичния бранш към изискванията на работа от разстояние и нарасналото търсене на услугите му. Положителната динамичност в строителния бранш през втората половина на годината в резултат на нарасналото търсене на парцели също играе значима роля в положителното показване на София.

| Изменение в добавена стойност на човек от популацията, 2019-2020 година |

Открояват се няколко групи общини, при които през 2020 година се следи сензитивен спад на добавената стойност. Най-видимото скупчване е по Южното Черноморие, където стесняване на локалните стопанска система има във всички общини, най-видимо в туристическия център Несебър (-58% в границите на годината), Балчик (-37%), само че и в регионалния център Бургас (-31%). Северната част на Черноморието страда относително по-слабо от срутва на интернационалния туризъм през 2020 година, само че и там общините, които означават растеж са малко. От значение е и свиването на стопанските системи на огромна част от периферните общини на София, най-чувствително в Своге (-25%) и Костинброд (-18%), което значи, че рецесията може и да не се е отразила доста на самата столица, само че следствията ѝ се усещат в необятната външна страна на стопанския център.

| Добавена стойност по факторни разноски на човек от популацията, 2019-2020 година |

Общината с най-висока добавена стойност на човек от популацията през 2020 година е енергийният център Гълъбово с над 52 хиляди лв., следван от индустриалната Девня с 50 хиляди лв.. Топ 5 се добавя от Раднево (38 хиляди лв. на човек), столицата (25 хиляди лв. на човек) и прилежащата община Божурище (23 хиляди лв. на човек). Важно е да отбележим обаче, че данните за множеството общини в Средногорието, Козлодуй и Крумовград са поверителни, а те – с помощта на мощната си минна, преработваща или енергийна промишленост – биха се наредили на челните места. С под 1000 лв. на човек от популацията през 2020 година остават 10 общини, с под 5000 – цели 175, което за следващ път показва съсредоточаването на забележителна част от икономическата интензивност в България в релативно компактни географски региони.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР