В редица документи комунистическата върхушка е внушавала години наред на

...
В редица документи комунистическата върхушка е внушавала години наред на
Коментари Харесай

ДС: Да служим безрезервно на БКП, няма място за други интереси

В редица документи комунистическата върхушка е внушавала години наред на щатните чиновниците на Държавна сигурност, че те би трябвало да се безусловно предани на Българска комунистическа партия и да нямат никакви други интерес с изключение на ползите на компартията.

Ръководството на МВР-ДС от своя страна е набивало тези указания в свои заповеди, свеждани до персоналния състав на репресивния уред на БК

Сайтът разгласява един от тези документи – строго поверително окръжно до началниците на столичното и окръжните ръководства на Министерство на вътрешните работи, началниците на ръководства и независими отдели Държавна сигурност в Центъра, началниците на войските при Министерство на вътрешните работи, шефа на националната милиция, партийния комитет при Министерство на вътрешните работи.

Строго поверителното окръжно е от декември 1953 година, когато на чело на компартията и страната към момента е комунистическият функционер със руско поданство и сътрудник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) Вълко Червенков, съществена политическа фигура, посредством която Кремъл постанова сталинизацията в България. По това време МВР-ДС се управлява от министъра на вътрешните работи ген. Георги Цанков.

От документа излиза наяве, че с него се свежда до знанието на управителния състав на МВР-ДС решение на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия от ноември 1953 година, взето след разглеждане на активността на Държавна сигурност и набелязване на ограничения за подобряването ѝ.

„ Политбюро смята, че при актуалната конюнктура органите на Министерство на вътрешните работи не постоянно навреме реагират на промените във формите и методите на вражеската активност, не употребяват всички свои благоприятни условия за нейното попречване “, се акцентира в документа.

Органите на МВР-ДС са подложени на критика, че „ не са отстранени съществуващите дефекти в разследващата и контраразузнавателната работа, в защитата на границата, в работата на Вътрешни войски “.

В тази връзка Политбюро взема решение: „ Призванието на органите на Държавна сигурност е да бъдат безкрайно правилни и предани на Партията и държавното управление, да нямат за себе си други ползи и други заповеди, с изключение на ползите и заповедите на Централен комитет на Българска комунистическа партия и държавното управление “.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност – конструкция и съществени документи ”, издание на Комисията по досиетата, 2010 година

 ds-zapoved-1953_001.jpg

 ds-zapoved-1953_002.jpg

 ds-zapoved-1953_003.jpg

 ds-zapoved-1953_004.jpg

 ds-zapoved-1953_005.jpg

 ds-zapoved-1953_006.jpg

 ds-zapoved-1953_007.jpg

 ds-zapoved-DS-1953_008.jpg

 ds-zapoved-1953_010.jpg

 ds-zapoved-1953_011.jpg

 ds-zapoved-1953_012.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР