В речта си пред Общото събрание на ООН турският президент

...
В речта си пред Общото събрание на ООН турският президент
Коментари Харесай

Пред ООН Ердоган отново призова за отмяна на планирания в Иракски Кюрдистан референдум за независимост

В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации турският президент Реджеб Тайип Ердоган още веднъж прикани за анулация на планувания в Иракски Кюрдистан референдум за самостоятелност.

Ердоган предизвести, че този ход може да провокира нови продължителни рецесии и конфликти в района и добави, че би трябвало да се реализира консенсус към опазване териториалната целокупност на Ирак. Турският президент прикани за създаване на свободен, сигурен и кротичък район на Близкия изток.

По-късно пред кореспонденти той съобщи, че може да се стигне до наказания против Кюрдския самостоятелен регион, в случай че не се откаже от проектите си, само че акцентира, че Турция ще вземе решение след съвещанието на Министерския и Съвета за национална сигурност на 22 септември.

Междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу удостовери информацията, че ПКК държи двама турски жители. Кюрдската организация ги упреква, че са свързани с турските специфични служби и са подготвяли убийството на нейни високопоставени командири. Кризата докара до отдръпване от Анкара на пратеника на Патриотичния съюз на Кюрдистан, който живееше в Турция от години.

Пред делегатите в Организация на обединените нации Ердоган остро нападна и дейностите на сирийските кюрдски организации. Силен акцент беше подложен и върху рецесията с мюсюлманското население на границата сред Мианмар и Бангладеш.

Кризите в Либия, Сирия, Йемен, Катар и Персийския залив, проблемите към статута на Йерусалим също откриха място в речта на турския държавен глава.

Според него също по този начин и Балканите са район, който съдържа спешен капацитет.

По думите му, тези процеси демонстрират правилността на турските апели за промяна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Турция организира последната си акция за избор като променлив член, която приключи несполучливо, под мотото „ Светът е по-голям от пет “, визирайки петте непрекъснати членки на Съвета.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР