В речта си по време на 23-то издание на Сими

...
В речта си по време на 23-то издание на Сими
Коментари Харесай

Еди Рама: България, не сте единствените на Балканите. А ние сме заложници на национализма на ЕС

В речта си по време на 23-то издание на " Сими симпозиум " в Атина, министър председателят Рама сподели, че в този случай България употребява локална политика, с цел да блокира други балкански страни и тази позиция е резултат от наученото в Европейския съюз от „ огромните риби ”.

„ Българското отношение е резултат от това, което България научи от огромните в Европейски Съюз. България научи, че можете да употребявате локалната политика, с цел да блокирате другите. Не желаех да го загатвам, само че не сте единствени на Балканите, когато копираме, отиваме по-далеч от оригинала. Ние сме заложници на национализма Европейски Съюз.”

Пътят на интеграция на Западните Балкани от ден на ден зависи от национализма Европейски Съюз. Когато приказвам за шовинизъм, приказвам за тези значими страни, които държат водачи за заложници, които към момента не са националисти и стават жертва на тези игри за потребление на Европейска комисия, с цел да притискат балканските страни, с цел да покажат мускулите на своите страни.

Европейска комисия няма в съгласие решение. Това е място, където се играят игри на не-националистически водачи. България е съпътстваща щета в това отношение ”, означи апропо албанският министър председател.

На 22 юни вицепрезидентът на Европейския съюз и държавен секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариас удостовери, че няма да има разкриване на договаряния за присъединение за Албания и Северна Македония и датата на първата междуправителствена конференция (IGC) ще бъде отсрочена.

Причината зад този застой по пътя на Албания и Северна Македония към интеграцията в Европейски Съюз беше ветото на България. Всички страни поддържаха откриването на договаряния за Албания, даже и най-скептичната Холандия даде своето „ единодушие “ за провеждането на първата междуправителствена кръгла маса.

България обаче блокира началото на договарянията за присъединение сред Северна Македония и Европейски Съюз от ноември 2020 година по разногласия по отношение на езика, етническите малцинства и историческите въпроси.

България възразява против изказванието, че македонският език е обособен от българския, настоявайки, че е „ акцент “. София също желае Скопие да признае „ българския генезис “ на македонската нация.

Превод и редакция от: Мира Ереева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР