В разследване за NEXO няма нищо политическо, не е обект

...
В разследване за NEXO няма нищо политическо, не е обект
Коментари Харесай

Говорителят на главния прокурор: В разследване за NEXO няма нищо политическо, да се атакуват институциите се превърна в национален спорт

В следствие за NEXO няма нищо политическо, не е обект на досъдебното произвеждане кой какви дарения е правил и с кого е обвързван. Това разяснява по БНР представителят на основния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ в последните години съвсем всички случаи, в които прокуратурата стартира следствие, което визира нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинявания. Звучи несериозно, това се трансформира в народен спорт -  да се нападат институциите, счита Милева.

Припомняме, че на 12 януари прокуратурата разгласи, че проверява криптобанката NEXO. По-късно бяха обявени детайлности за интервенцията, която е с интернационално присъединяване. Четирима души са с повдигнати обвинявания за присъединяване в незаконна група за изпиране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На двама от тях е наложена парична гаранция от един милион лв.. Други двама не са открити на територията на България и са оповестени за интернационално търсене, посочи Сийка Милева.

Става дума за така наречен съвременни закононарушения във виртуалното пространство, извънредно тежки закононарушения, сподели представителят на основния прокурор. Тя добави, че по следствието се работи от месеци, взаимно с интернационалните партньорски служби. По мащаби Милева съпостави следствието с това по делото против КТБ преди години. Това е световна интернационална незаконна активност, която е засегнала ползите на жителите на разнообразни страни. За пет години осъществените транзакции посредством криптобанката NEXO възлизат на 94 милиарда $, изясни Сийка Милева. Разследва се проведена незаконна група, работила от началото на 2018 година, на територията на няколко страни. Според обвиняването, групата е била основана с користна цел и цел осъществяване на данъчни закононарушения, пране на пари, компютърни измами и банкова активност без лиценз.

Независим интернационален инспектор ще ревизира активността на NEXO, съобщи още Сийка Милева. Ще ангажираме самостоятелен интернационален инспектор, каквато е интернационалната процедура в такива случаи, който да изследва в елементи активността на криптобанката. Извършителите на сходни закононарушения разполагат със стабилен интелектуален и финансов запас, добави представителят на основния прокурор. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР