В разгара на спад на имотните пазари на редица места

...
В разгара на спад на имотните пазари на редица места
Коментари Харесай

Как се промениха цените на жилищата по света от 2010 година досега?

В разгара на спад на имотните пазари на редица места по света е забавно да се наблюдава по какъв начин са се трансформирали жилищата през последното десетилетие да вземем за пример. От 2010 година насам наподобява в много страни по света  цените на жилищата непрестанно се повишават. 
Прочетете още
За доста вложители, а и освен, покупката на парцел е съществена инвестиция за трупане на благосъстояние и това схващане идва от покачването на цените на жилищата.

Развитите стопански системи или най-развитите страни в света са отбелязали най-високи нараствания на цените на парцелите. Това демонстрират данни от Bank for International Settlements, представени от Visual Capitalist. Те демонстрират по какъв начин са се промени цените на 57 жилищни пазари по света. Данните демонстрират, че цената на жилищата се е нараснала приблизително с близо 30% от 2010 година насам.

Страни с висок растеж на цени на жилищата (2010‒2022)

Страна 
% повишаване в действително изражение от 2010 насам
Исландия
103%
Естония
97%
Нова Зеландия
97%
Чили
95%
Турция
91%
Канада
90%
Люксембург
85%
Унгария
84%
Хонконг
83%  Снимка 607974
В цели 45 страни от 57 прегледани в проучването, се регистрира повишение на цени на жилищата. На първо място е Исландия, като локалните действителни цени са се нараснали над два пъти от 2010 година

Други страни с над 85% нарастване на цените в листата са Естония, Нова Зеландия, Чили, Турция, Канада и Люксембург.

Освен Турция и Чили и други разрастващите се стопански системи означиха нарастване на цените на жилищата. В Индия и Малайзия да вземем за пример цените са се повишили с 59%. Голям растеж има и във Филипините (50%) и Колумбия (40%), които означиха по-бързо нарастване на действителните цени от междинното в международен мащаб.
 Снимка 443679
Не всички страни записват огромни нараствания на цените на жилищата. Някои страни в Европа като Франция, Белгия и Хърватия, както и страни в Азия, в това число Китай и Сингапур, означават по-малко от 20% растеж на действителните цени.

България също е от групата на страните с повишаване на цените на парцелите, като данните сочат действителен растеж от 16%, само че в номинално изражение (без да е регистрирана инфлацията) цифрата е 58%.

Има и такива, чиито цени понижават през последното десетилетие

Страни, с найголям спад в цените:

Русия
-33%
Гърция
-26%
Италия
-24%
Румъния
-20%
Испания
-15%
Мароко
-14%
Сърбия
-11%
Бразилия
-8%
Страните, които се опълчиха на световната наклонност и фактически регистрираха спад на действителните цени на жилищата през последните дванадесет са страни като Русия, Гърция и Италия. Те означиха най-голямо стесняване на цените, всички със спад на цените на жилищата от над 20%.
 Снимка 610066
Но тези случаи ни разрешават да забележим каква е инфлацията. В Русия да вземем за пример, макар че действителните цени на жилищата се свиха с 33%, номиналните цени са нарастнали с повече от 50%. В Южна Африка, където действителните цени са паднали с 5%, номиналните цени са се повишили със 72%.
 Снимка 565266
Причини за растежа

Има доста характерни фактори за всеки пазар, които играят роля в покачването на цените на парцелите. В Исландия да вземем за пример растежът на туризма и повишаването на краткосрочните наеми способстваха за жилищната рецесия.Там към този момент се приказва и за евентуален заможен балон. Това събитие обаче е мъчно за идентифициране.

В Съединени американски щати пък съществува казуса с лимитираното предложение на жилища, който е един от факторите, тласкащи цените нагоре.

Като имаме поради поредните нараствания на лихвените проценти, остава един забавен въпрос - какво следва за цените на жилищата в света?
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР